Hvis man læser mit afsnit om Ungarn vil man se, at børn og unge mennesker i dette plagede land fyldes – stopfodres – med historie, og indholdet har i disse år en ubehagelig nationalistisk drejning. Det er skidt! I Danmark har vi næsten den stik modsatte situation, idet mange menneskers viden om vores fælles fortid er næsten ikke eksisterende. Det er ligeså skidt, for ser man sig aldrig i spejlet, så ved man ikke hvordan man ser ud, og på samme måde ved man ikke, hvem man er, hvis man ikke kender sin egen fortid. Derfor har jeg foreslået en bedstefar-historie tur med de to ældste børnebørn fra Holstebro, Jacob på 13 og Emil på 9 år, og til min store glæde syntes de, at ideen var ”fed”. Bliver det en succes, så håber jeg at gentage turen senere med de yngre børnebørn. Temaerne er bestemt til blandt andet at være Vikingetiden og Christian d. IV.
Onsdag d. 17/9 2014: Vi kom fint afsted til tiden og nåede Jelling ved 10-tiden. Drengene var meget optaget af historierne om Gorm og Thyra, Harald Blåtand, Biskop Poppos jernbyrd og navnlig Danmarks dåbsattest – den store Jellingesten, hvor Harald praler af at have samlet og kristnet Danmark. Vi kravlede op på Gorms høj og så palisaderne rundt om kongebyen Jelling.
Museet er desværre lukket p.g.a. ombygning, så det så vi ikke, men kørte videre mod Sjælland. Undervejs var vi så heldige at komme forbi et flot vikingeskib:
Næste stop var Trelleborg, der bestemt er en oplevelse med gratis adgang og mulighed for at prøve rigtig vikingeudstyr:
Det store vikingehus er imponerende:
Og Emil erobrede med vanlig sikkerhed tronstolen inde i huset:
Dagen sluttede med en gå-tur i København forbi Nyhavn, Amalienborg, gennem Kongens Have og frem til Christian d. IV’s Rundetårn:
Fra toppen af Rundetårn er udsigten flot, men historien om lille August gjorde vist et endnu større indtryk. Øverst oppe i Rundetårn kan man se, at tårnet er bygget med dobbelt-mure med et stort hulrum imellem, og fra toppen er der langt ned…! En søndag i 1880 medvirkede August som kordreng ved gudstjenesten i Trinitatis Kirke, og selv om det var strengt forbudt, benyttede han tiden under præstens alen-lange prædiken til at smutte ind i Rundetårn for at lege skjul, og han fandt et rigtig godt gemmested i en niche øverst oppe. Desværre var nichen åben ind til hulrummet mellem murene og stakkels August faldt ned og ned, indtil han ramte bunden og var spærret inde. Han blev først fundet to dage senere – i live, men forslået, meget sulten og meget klogere…..!
Torsdag d. 18/9: Der blev snorket igennem (Emil påstår jeg snorker, men det er naturligvis noget vrøvl!), så vi var først afsted ved 9-tiden mod Kronborg, som var en fantastisk oplevelse i strålende solskin.
Og naturligvis mødte vi spøgelser på det gamle slot, først Christian d. IV:
– og lidt senere nogle dansende spøgelser fra en af de store fester på slottet:
Og allerdybest nede i kassematterne hilste vi på Holger Danske og fik snakket om, hvad han er for en fyr:
Efter Kronborg gik vi et par hundrede meter og besøgte det helt nye og flotte Søfartsmuseum, der var noget helt andet, men også sjovt – her bliver Emil tatoveret (og til hans mor: Det går aldrig af…!)
Men det gør nok ikke noget, når det ser således ud:
Tilbage i København var vi oppe i tårnet på Christiansborg for at se Københavns flotteste udsigt:
Og til slut smuttede vi om til Folketinget, der egentlig var lukket, men en flink folketingsbetjent slap os alligevel ind, så drengene fik et glimt af bygningen og de mange travle mennesker. Her er de på trappen foran Folketinget:
Resten af eftermiddagen var vi i Tivoli på en af parkens sidste åbningsdage og kørte med den lange og vilde rutschebane, hvilket drengene syntes var fantastisk – mens jeg var glad, da den var overstået! Glæden varede nu kun få sekunder, for den meget flinke kontrollør kom hen til os og sagde, at vi havde da fortjent en gratis ekstratur….! Det lo drengene meget af.
Fredag d. 19/9: På turens sidste dag skal vi på Eksperimentariet, og vi tager metroen til Christianshavn Torv, hvorfra vi går langs de smukke kanaler, der er fyldt op med både.
Vi passerede blandt andet en smuk, rød spækhugger, og da jeg fik set nærmere på den, opdagede jeg, at det med sikkerhed er vores gamle båd – Frigg – fra tiden på Fyn. Jeg genkendte båden på nogle detaljer, som jeg selv har lavet. Et pudsigt gensyn!
Jacob havde flere gange nævnt, at han havde hørt om Christiania, og da vi passerede gennem området, stak vi naturligvis næsen inden for:
Vi gik lidt ned ad Pusherstreet, men stemningen var egentlig ikke så rar, så vi vendte om og gik ud igen. Specielt Jacob var meget optaget af, at der helt åbenlyst blev røget hash på gaden. “Hvorfor melder vi det ikke til politiet?”, spurgte Emil! Ak ja….!
På Eksperimentariet var energiniveauet ultra-højt de næste par timer:
Drengene sluttede med en tur på klatre-muren – fuldstændig som de forhåbentlig også er klatret lidt opad på anden vis ved mødet med vikingerne, Christian d. IV, Holger Danske o.s.v…..! Sjovt var det ihvertfald.