Afslutning

Afslutning

Det blev en usædvanlig sommertur gennem corona-ramte Tyskland og Frankrig. Det er tydeligt, at de to lande er hårdere ramt end Danmark, og restriktionerne har på hele rejsen være flere og mere markante end i Danmark. Mundbind bruges overalt, i butikker, på offentlige toiletter, på restauranter, overalt i det offentlige rum, og det blev påtalt, hvis vi glemte det. Spisekort er på mange restauranter sløjfet og erstattet af en håndskrevet tavle, og i Tyskland kan man slet ikke bestille, før en corona-erklæring er udfyldt. Det eneste sted, hvor det fungerede dårligt, var i bar-området på stranden i Algeles på den franske middelhavskyst, hvor der var så meget gang i festen, at corona-beskyttelse var det sidste, der blev tænkt på.

Frankrig

Selv under de uvante omstændigheder er Frankrig et vidunderligt land at være gæst i. Smukt, afvekslende og fyldt med venlige mennesker, dejlig mad og vin. Det lyder som en floskel, men det er faktisk sådan, vi som gæster oplever landet. Efter en lang rejse sidste år i Sydafrika var det desuden en nydelse at kunne færdes overalt og på alle tider af døgnet uden at tænke på sikkerheden.

Det er vores helt klare oplevelse, at strandbyerne på både vest- og østkysten er overrendte turistmagneter, som man gør klogt i at holde sig fra. Så snart man er lidt inde i landet sænker roen sig, den franske charme folder sig ud i alle dens aspekter og bliver en del af den daglige oplevelse. Ikke mindst ved floderne er det efter vores mening fantastisk at opholde sig.

Logistikken i Frankrig er præget af biler, og det er nemt at komme rundt i landet, hvis man bruger de franske (betalings)motorveje , der er fremragende og ikke nær så belastede som de tyske. De små veje og byer kan være en prøvelse med en campingvogn på slæb, fordi der pludseligt og uden varsel kan blive meget snævert. Sproget er lidt af et problem, fordi så få franskmænd taler et ordentligt engelsk, men med lidt gestik går det. Mit gymnasie-fransk fungerer i de fleste situationer, men bliver det lidt filosofisk eller kompliceret, rækker det ikke. AM’s fransk er karakteriseret af, at hun i gymnasiet blev vældig god til at spille kort med drengene nede på bagerste række 🙂 . Hvad der er mest nyttigt, afhænger vist af omstændighederne!

Og så er der det med vejret! I vores 4 uger i juli måned havde vi kun sol og varme, nogle gange lidt rigeligt, men altid dejligt. Det bliver svært at undvære.

Man skal dog ikke være blind for, at den dejlige ferie-facade dækker over mange problemer i det franske samfund, der ikke kommer ud af stedet i disse år. Tre år efter valget af præsident Macron, der lovede at banke rusten af en stivnet samfundsmodel, er det tydeligt, at intet lykkes for ham. Frankrig konkurrerer med andre middelhavslande om at være Europas syge mand og tumler videre med gamle lig i lasten. Dertil kommer en usund politisk kultur med korruption og nepotisme, som man troede hørte til i en banarepublik. I sidste uge blev den tidligere premierminister Francois Fillon (2007-2012) og hans kone idømt en langvarig fængselsstraf for bedrageri og korruption, og også den tidligere præsident Jacques Chirac (1995 – 2007) har fået en fængselsdom for økonomiske uregelmæssigheder. Det er mildt sagt en anden kategori end Lars Løkkes partibetalte underbukser.

Tyskland

Mange af de tyske byer er faktisk hyggelige, hvis man er til havenisser og fantastisk hvidvin, men begejstring for den tyske charme er vist forbeholdt – tyskere. Alligevel havde vi mange gode oplevelser specielt i Moseldalen, der er fantastisk smuk og ikke overrendt af turister, Også nogle af de mindre byer i Tysklands indre er hyggelige med en interessant ‘altstadt’, men man bliver hurtigt færdig med dem. Østersøkysten er et typisk ferieområde for børn i alle aldre og meget langt fra at være charmerende, med mindre man er til tæt pakkede campingpladser uden andre formildende omstændigheder end at tingene fungerer. Vel ingen andre steder i verden bliver man på en campingplads mødt af krav om, at campingvognen skal stå parallelt med hækken og placeret, så man stiger ud på en dertil indrettet firkant af fliser. Dejligt er det dog, at de tyske campingpladser er anlagt af en landmåler med et stort vaterpas, så her behøver man sjældent kiler under campingvognens hjul for at få den til at stå vandret. På samme måde er de glimrende tyske cykelstier afmærket med omhu og grundighed, og man risikerer ikke som i Frankrig at køre forkert – eller komme et nyt og spændende sted hen. Det er et valg mellem effektivitet og oplevelser!

Hvor er Europa dog et fascinerende kontingent. På få kilometer ændrer kultur, byggestil, sprog, mad og drikke sig, og hvis man gider åbne øjne og ører, ligger der kolossale oplevelser og venter på en. Turister har en forudsigelig tilbøjelighed til at klumpe sig sammen, og med den viden er det relativt nemt at køre uden om de utålelige turistfælder, som der er ganske mange af. Vores erfaringer er simple: Undgå storbyer, strande og turistdestinationer med et navn og kør i stedet ind i landet til floder og småbyer.

 

 

 

Nye indlæg