I det tidlige forår 2019 har vi besluttet at køre en tur ned gennem centrum af det gamle Habsburgske kejserrige og lave ophold i Wien, Budapest og Kecskemét. Det er en tur ned i den del af Centraleuropa, der har været gennem et utal af voldsomme konflikter og senest har vristet sig fra af kommunismens jerngreb. Efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991 har en række stater genskabt sig selv i en ny virkelighed, hvor liberale kræfter lægger størst mulig afstand til tiden under socialismen og forsøger at overhale Vesteuropa højre om – bestemt ikke lige sympatisk i alle tilfælde. Man genoptager fortællingen fra mellemkrigstiden i et forsøg på at slette kommunismens totalitære eksperiment fra erindringen.
De nye styrer i Centraleuropa fremstiller tiden under kommunismen som en ulykkelig parentes i landenes historie og årsag til mange ulykker. Man kan stille det noget kætterske spørgsmål, om kommunismen virkelig kun bragte ulykker med sig, men den diskussion har ikke mange chancer i tidens politiske stemning. Der skete bestemt forfærdelige ting under kommunismen, men skal man forstå problemerne i nutidens centraleuropæiske lande, skal man tilbage til fredsslutningerne efter 1. verdenskrig. Specielt om Ungarn kan man læse meget mere i dette kapitel på Rejserier: Ungarns historie.
På grund af den komplicerede og blodige historie har Centraleuropa sin egen stemning med et tempo, der er lidt langsommere end i Vesten. Her kan man her finde en autentisk og civiliseret caféstemning med tjenere i sort jakkesæt, hvid skjorte og butterfly, der serverer Europas bedste kaffe, mens man har mulighed for at pløje sig igennem de mange aviser, der er lagt frem til fri afbenyttelse. Her et par billeder fra et tidligere besøg i Wien –
Gennem generationer har godtfolk, politikere, spioner, kunstnere og banditter af alle slags sat hinanden stævne på disse cafeer for – skjult i en tæt tobakståge – at lave rævekager. På Café Central i Wien solgte Hitler sine hjemmegjorte postkort, Stalin drak kaffe og lagde råd op mod zaren i Rusland og Stefan Zweig skrev kladder til nogle af sine bøger her.
Denne tur bliver med fokus på musik og historie, og vi skal i den anledning bl.a. til Glenn Miller koncert i Wiener Konzerthaus og besøge en helt ny udstilling ved Hofburg, der tager fat om et meget ømt punkt i Østrig, nemlig østrigernes begejstrede accept af indlemmelsen af landet i det nazistiske rige i 1938. Meget mere herom, når vi har været der. Også en anden svaghed skal dyrkes: De varme bade i Ungarn, hvor man – udendørs! – kan dyppe de gamle ben i 39 grader varmt vand og se op mod en – formodentlig – knaldblå himmel.
En tur ned i Centraleuropa må nødvendigvis begynde med en forståelse af det habsburgske kejserrige – hvem var habsburgerne, hvordan var kejserriget og hvorfor brød det sammen? Meget mere herom i næste kapitel: Hvem og hvad er habsburgerne?