På vej hjem – Moseldalen og Nordtyskland

Fra Verdun kørte vi nordpå med Moseldalen som destination – stadig på stort set udmærkede “National Routes” for at undgå betalingsvejene. Moseldalen er ligeså smuk som altid, og selvom her er temmelig mange turister, er dalen ikke blevet tivoliseret som de fine byer i Dordogne. I den lille by Burgen mellem Koblenz og Coshem fandt vi en glimrende campingplads ved Mosel og efter en hurtig kop kaffe (bevilget som doping…!) cyklede vi nogle hundrede kilometer mod nord og tilbage igen for at opleve dalen. Da vi kom hjem var det blevet aften, og vi gik (vi skal jo bevæge os…!) op i byen for at se, hvad den indeholdt –

IMG_2128

IMG_2129

Byen er ligesom de fleste byer ved Mosel køn og velholdt, og lidt tilfældigt dumpede vi ind på en familierestaurant for at få noget at spise. Forventningerne var ikke store – vi er jo i Tyskland – men i modsætning til oplevelsen i Verdun fik vi her en overmåde glimrende middag sammen med en tør, lokal Riesling, og dertil var betjeningen både sød og hurtig. Elegant og raffineret – som det kan (engang kunne?) være i Frankrig – var det langtfra, og havenisser og lignende pynt dominerede spiselokalet, men det var god mad og drikke, betjeningen uhyre venlig og prisen var mere end rimelig i forhold til oplevelsen Også madens verden er af lave.

Dagen efter begyndte med let tåge over floden, men det gjorde kun udsigten fra campingpladsen endnu smukkere

IMG_2132

Vi besluttede at lege rigtige turister og tog en Mosel-færge til Koblenz og retur. Landskabet er utrolig smukt med masser af vinmarker samt slotte og borge fra dengang, hvor Tyskland ikke var Tyskland, men en samling fyrstendømmer – smukt draperet på dalens sider i det skiftende lys, som er så karakteristisk for en dyb dal –

IMG_2149

IMG_2190

IMG_2188

Ved Koblenz mødes Mosel og Rhinen ved ”Deutsche Ecke” og her har man opført et stort og svulstigt monument med Tysklands første Kejser efter samlingen i 1871, Wilhelm d. I på toppen.

IMG_2168

IMG_2163

Bismarcks marionet-kejser, der fik æren for Tysklands samling i 1871

Om det monument kunne der siges og fortolkes meget, men det må blive en anden gang.

Vi skulle have noget frokost, og det fik vi meget passende på en bierstube i skyggen af kejser Wilhelm. AM valgte – i respekt af den fornemme placering – den ærketyske og kejser-Wilhelm-svulstige ret ”Carrywurst mit pommes” og dertil en spand øl –

IMG_2156

– mens jeg – naturligvis – fik en let tunsalat med en kop te til…!

Her fem timer efter frokosten kan AM stadig smage sin frokost – det er god valuta for pengene….!

Efter en nat med curry-wursten skal vi videre og vælger Autobahn A1 gennem Tysklands industricentrum, Ruhr, med retning mod Bremen. Her er sindssygt mange krydsende motorveje og endnu mange flere biler i et utal af køer, og man skal virkelig holde koncentrationen for ikke at ramme ved siden af den ønskede rute. Naturligvis vælger vores GPS at stå af netop her – i øvrigt og tankevækkende på ganske samme strækning som sidste år, så måske kan en GPS også få stress? – så god retro-navigering på kort må løse opgaven. Pudsigt nok faldt vi i går i snak med en dansk kvinde i 40-årsalderen, der muntert berettede om, at hun kun brugte elektronisk navigation og tilføjede så, at ”…sådan nogle i jeres alder har jo nok også rigtige kort med….”, hvorefter hun valsede videre.  Den tyggede vi på et stykke tid…!

Vejret er dårligt med regn, og AM er slet ikke tilfreds med den udvikling. Derfor (derfor…!) klarede det naturligvis op, og da vi nord for Bremen begynder at tænke på overnatning, er det dejligt vejr. Vi havde fundet en ”stellpltatz” ved hotel Niedersachsenhof i Gyhum lidt nord for Bremen (GPS B53,21593 L9,29562), og den så også fin ud, men desværre havde de sommerlukket. I stedet fulgte vi skilte fra hotellet og frem til Waldcamping Hesedorf, Zum Waldbad 3, 27404 Gyhum OT Hesedorf. Det er en fin plads med schwimmbad, restaurant, et meget venligt værtspar og masser af plads.

IMG_2200

Vi ligger i skovkanten, og her er uhyre stille og fredeligt med hoppende skov-kaniner som de eneste naboer. Ud over os og nogle fastliggere er der kun 3 hollandske familier – de er altså overalt i ferie-Europa…! – samt et pudsigt træf af VW-”rugbrød” i alle udgaver, former og farver.

Aftensmaden på den lokale beverding bestod for mit vedkommende af en enorm Wienerschnitzel med Pommes nydeligt garneret med 2 (hverken flere eller færre) ganske små salatblade og 1/5 tomat. Mere tysk bliver det ikke. AM snød og valgte nogle lakse-pasta-noget og dertil en vanvittig spændende salat med masser af dåsemajs og andet godt.

Natten var som forventet fuldstændig stille og dejlig, og pladsen her i Hesedorf kan i høj grad anbefales som overnatningsplads op eller ned gennem Nordeuropa. Motorvejen ligger ganske få kilometer herfra, så pladsen er nem at nå. GPS-koordinaterne er: N53.19006 gr – Ø9.33889 gr.

Hjemturen til Viborg gik aldeles udramatisk og stille med et hyggeligt pit-stop hos Hans og Jette i Åbenrå.

Til afslutningen – opsamling på rejsen: http://www.rejserier.dk/portugal/portugal-2016-afslutning

Retur til kort og indholdsfortegnelse: 

http://www.rejserier.dk/portugal/portugal-paa-langs-og-tvaers-sommeren-2016