Erfaringerne fra årets lange sommertur kan sammenfattes således:
- Den iberiske halvø er meget spændende som rejseområde. Motorvejene er fremragende – enkelte af dem er gratis, hvilke kan ses på et opdateret papir-kort samt på FDM’s hjemmeside med ruteplanlægning – og hovedparten af det øvrige vejnet er også OK. I Portugal skal man være opmærksom på, at på nogle af motorvejene skal man registrere sig med bilnummer og betalingskort, og så bliver man automatisk trukket et mindre beløb med jævne mellemrum. Man registrerer sig på en rasteplads i Nordportugal, hvor der på et skilt står noget med …”Foreigners…!”
- Turen til og fra Spanien/Portugal kan naturligvis lægges på forskellig vis. Vi valgte i år en vestlig rute både op og ned, hvilket ikke var nogen stor succes. Vejret i Loire-dalen var elendigt (vejrudsigten skal tjekkes bedre end vi gjorde) og det smukke Dordogne-område i Sydfrankrig er i højsæsonen så fyldt med turister, at det er ødelæggende for oplevelsen. Sidste år tog vi en mere østlig rute omkring Languedoc og Carmarguen, hvilket var væsentligt bedre. Moseldalen er en fin oplevelse i stedet for at drøne igennem Tyskland på vej ned eller op. Den Nordspanske kyst ved Bilbao er flot og rigtig fin at besøge – se afsnittet om Isla – men vejret svinger meget. Ialt kørte vi i år 8.500 km.
- På vej mod syd kørte vi i høj grad på motorveje, og ialt kostede det os 2.500 kr. Det er ganske mange penge, og desuden er det brand-irriterende med de hyppige stop ved betalingsautomaterne. Derfor besluttede vi på et tidspunkt i stedet så vidt muligt at køre på almindelige veje, og det havde vi glimrende erfaringer med. Dog skal man med en campingvogn i Sydeuropa være meget opmærksom på ikke at blive fanget i en af de små landsbyer, hvor vejene ofte er meget smalle og stejle – undertiden samtidig – og uden mulighed for at vende.
- Trafikken var generelt OK på hele turen – kun i Sydfrankrig køres der ualmindeligt aggressivt. I Spanien var vi en søndag morgen udsat for en spiritus-kontrol, så naturligvis skal man på dette punkt holde sin sti helt ren!
- Man bør ikke haste over den Kastillianske højslette – der er mange spændende byer undervejs med en masse kultur og historie. Ud over de kendte byer (Segovia, Cordoba m.fl., der er fantastiske – se rejsen til Spanien sidste år) fandt vi i år Burgos og især den lille by Tordesillas, der var spændende at besøge. I Portugal er den østlige del (altså inde i landet) fantastisk – specialt kan fremhæves den gamle universitetsby Coimbra, der er et must at besøge, men derudover er der et utal af små eller større landsbyer, der er fascinerende at gå rundt i. Estrella-bjergene i Portugal er vildt smukke og næsten uden turister, så det er et pragtfuldt område at besøge – men vejene er smalle og snævre, jfr. hvad jeg skrev ovenfor. Porto og Lissabon er fine byer at besøge, men i højsæsonen er der (for) mange turister.
- Der er masser af muligheder for strandliv i Portugal, men på hele Atlanterhavskysten blæser det hårdt fra nord, og bølgerne er store.
- Mange steder er der overvågede badestrande, hvor forholdene er bedre. På Algarve-kysten er badeforholdene væsentligt blidere med lunt vand og smult vande.
- Campingpladserne er uden undtagelse særdeles fine. Priserne varierer for 2 personer,1 bil med campingvogn samt elektricitet fra 17-33 € pr. nat, og prisen hænger på ingen måde sammen med kvaliteten af pladsen eller dens nærhed til natur/hav. Det er så simpelt, at jo tættere på turiststederne, jo dyrere er det – og omvendt. På vores tur var de dyreste pladser i Lissabon og på Algarvekysten, mens den billigste var ved havet nord for Porto.
- Vejret på den iberiske halvø er mere ekstremt og mere svingende end fx. i Italien. I År var det køligt og regnfuldt ved den Nordspanske kyst på udrejsen men derimod dejligt på hjemrejsen. Den nordlige del af den Kastillianske højslette (ved Burgos) var kold og blæsende på udrejsen, mens det nærtliggende Rioja-området på hjemrejsen var meget varmt. Den øvrige del af højsletten var som sidste år brændende varm, men da det er tør varme, opleves det som OK. På Algarvekysten var det meget (fugtig)varmt, men alligevel dejligt pga havet, og ved Porto var det “passende” varmt, men meget blæsende. Det kan være svært at sove i de hede nætter, men en elektrisk ventilator sætter luften i bevægelse og er en stor hjælp.
- Prisniveauet er markant lavere end i det øvrige Europa – billigt i Spanien, endnu billigere i Portugal. Ofte er det næsten ligeså billigt at spise en simpel middag på restaurant som at købe ind og lave mad i campingvognen.
- Vin er der naturligvis masser af både i Spanien og Portugal. Som sen eftermiddagsdrink lærte vi at sætte særlig pris på den portugisiske Vino Verde (Grøn vin), der godt afkølet smager fantastisk godt og i indkøb koster den formidable sum af et par €…! I begge lande produceres der glimrende “avec’er” – den portugisiske hedder CR&F, Aguardente Velha Reserva og koster ca. 100 kr for en flaske. Spanierne har flere forskellige typer til nogenlunde samme pris, der også er glimrende.
- Europa er feriemæssigt stadig et delt kontinent. På vores lange tur så jeg ikke en eneste bil fra Østeuropa – ikke én – hvorimod man møder en milliard million hollændere, og selvom de er flinke, er de ofte mere støjende end andre, så hvis man kan finde en plads uden at blive nabo til dem, er det en god ide.
- Overalt i Portugal kan man ubesværet bruge engelsk, i Spanien er det samme ofte tilfældet, mens man i Frankrig ikke kommer langt med andet end fransk.
- Gode lydbøger gør de lange stræk mod nord og syd væsentligt nemmere at komme igennem.
- Og så har jeg i år spekuleret over, hvilken sætning, der har været den hyppigste i campingvognen, og vinderen er helt klart: “Erling, har du set mit hårbånd…?”