Barcelona

Anne-Maries beretning fra en rejse til Barcelona med 3.i fra Viborg Katedralskole i marts 2015. 

Man glemmer fra et besøg til det næste, hvor utrolig charmerende og smuk Barcelona er.Der er så meget liv og så meget stemning i byen døgnet rundt. Der er en meget behagelig atmosfære. Der er høj grad af servicering og venlighed, både når man går rundt i de smalle gader og på Ramblaen. Selvfølgelig forsøger de mange restauranter at kapre kunder, og der er også de sædvanlige gadesælgere, men mit indtryk er, at de ikke er så pågående som fx i Rom.

Barcelona - gotik

Denne gang har jeg opdaget et par nye og spændende steder i El Barrio Gótico. Fx Plaza de San Felipe Neri og La Iglésia de San Felipe Neri (en kirke). På denne plads blev mange republikanere henrettet af fascisterne efter Franco gik ind i Barcelona. Kig godt på kirkevæggen.

Ellers er der selvfølgelig Domkirken, som er et must. Her skal man huske at komme ind i Klostergården for at se de tretten gæs, der går rundt her til ære for skytshelgeninde og gåsepigen Santa Eulália, der døde som 13-årig. Som kristen martyr blev hun spiddet på en stage, da hun nægtede at tilbede romernes guder. Både H.C. Andersen: fra I Spanien (1863) og Tom Kristensen: fra ”En kavaler i Spanien” (1926) omtaler denne Klostergård, men fra hver deres tidsepoke. H.C. Andersen drømmer om, at gæssene var svaner – det ville være mere romantisk: Tæt ved svømme Guldfiske mellem saftige Vandplanter og der bag ved det høie Gitter svømmede Gæs, heller havde jeg sagt Svaner, men man maa jo holde sig til Sandheden, vil man være original som Reisebeskriver. Byboen Tom Kristensen tror, at det er svaner: Nogle Svaner jokkede rundt i Munketrav, Kalot paa Hovedet og store, flade Fødder som en Parodi paa de hellige Mænd. En Filial af Zoologisk Have var oprettet her i Klosterhaven, og en tør Lugt af Sand og Sol og Fugleekskrementer drev ind under Buegangene.

Som det fremgår af citaterne var ingen af forfatterne ved at falde i svime over gæssene, men jeg synes, at det er morsomt at opsøge steder, som danske forfattere mange år tidligere har beskrevet i detaljer. Her er et par af gæssene i 2015:

De hellige gæs

Man betaler 5 euro for at komme ind i gården, men så er Domkirken og elevatoren til toppen af taget også inkluderet. Der er en god udsigt over byen. Hvis man går i Domkirken om formiddagen eller efter kl. 17 kan man se kirkerummet gratis.

Ellers er en vandring i bydelen en oplevelse i sig selv. Det er også her man støder på rester fra romerske kirkegårde og stykker af den gamle bymur.

Vi boede på Hostal Fernando, C/Ferran 31, Barcelona, der ligger lige i nærheden af Ramblaen og Liceu operaen. Tlf.: 0034 93 301 79 93 www.hfernando.com

Men der ligger mange små og gode og billige hoteller lige i nærheden – fx på Plaza Reial, hvor der også er gode spisesteder.

Et spisested, der virkelig kan anbefales, er Julivert Meu på Bonsucces 7, der ligger til venstre for Ramblaen, lige inden vi når Plaza de Catalunya. Det er catalansk køkken med gode råvarer og fine vine. Inden man er igennem forrettens Tapas-udvalg, er man næsten mætte.

På vej ned ad Ramblaen fra Plaza de Catalunya finder I på højre hånd El Mercado de la Boqueria. Det er Spaniens største marked.

Barcelona - markedet

Når I forlader markedet og går tilbage på Ramblaen ser I på fliserne et maleri af den berømte catalanske maler, Miro. Fortsætter man ned ad Ramblaen kommer La Plaça Reial. Her har den berømte arkitekt, Antoni Gaudí designet lygtepælene. Videre ned ad Ramblaen møder man La Nou de la Rambla. I denne gade ligger El Palacio Güell, som Gaudí tegnede for sin mæcen Eusebi Güell. På fortovene i Barcelona er der nu små røde plaketter der viser vej til alle de Modernista bygninger, som byen rummer. Både af Gaudí men også de øvrige arkitekter fra perioden. Det mest kendte er nok La Pedrera – også kendt som Casa Mila. Her er der mulighed for en rundtur. Ellers er Gaudí nok mest kendt for den endnu ufuldendte katedral, Sagrada Familia i  Eixample. Kirken er en af den kristne verdens mest besynderlige kirker. Arkitekten Gaudí nåede inden sin død i 1926 at færdiggøre krypten, apsis, facaden samt et af de høje spir, der ligner troldmandstårne fra en fantasy-fortælling.  Andre arkitekter har siden arbejdet på at fuldende værket, der spås at kunne blive færdigt i år 2020.

Hvis man har læst romanen Havets Katedral, er et besøg i kirken Santa Maria del Mar et must. Det er svært at forestille sig en meget prægtigere kulisse end denne middelalderkatedral fra 1300-tallet, der anses som den flotteste i Barcelona inden for den særlige catalanske gotik. Kirkens lettere klumpede ydre modsvares af et indre med enorm højde og elegance oppebåret af en skov af superslanke ottekantede søjler. Kirkerummet er oplyst gennem glasmosaikker.

La Barceloneta. Få storbyer i verden har så attraktiv en beliggenhed som Barcelona, der på glimrende vis har forstået at omdanne gamle industriområder langs kysten til skønne, rekreative områder med badestrande. Barceloneta er et godt eksempel. Ramblaen ender ved statuen af Columbus – lige overfor er den store lystbådehavn og går man til venstre, kan man gå hele vejen ud til Port Olimpic, hvor der er mange og gode fiskerestauranter – fx Gangrejo Loco.

Og så er der alle de gode museer – Picasso, Miro og tag også en tur på Museu Nacional D’art Catalunya. Det enorme Museu Nacional D’art Catalunya på Montjuïc er indrettet i et slot på bjergets bedste position med en fantastisk udsigt over Barcelona. I museets afsnit for modernisme, prydes væggen af bl.a. Picasso.

Barcelona - Picasso

Men samlingen er stor og vidtspændende i tid og stilarter. Der er også en afdeling med billeder fra borgerkrigen. Selve bygningen er pompøs. Den blev bygget til verdensudstillingen i 1929.

For dem, der interessere sig for fodbold, er der en fin rundtur på Camp Nou og museet for FC Barcelona.

Og som den første større europæiske by har Barcelona fået sit eget Olympiske Museum, Museu Olímpic i de l’Esport, der ligger i nærheden Museu Nacional D’art Catalunya på Montjuïc bjerget. Et af den sportsglade bys højdepunkt var helt klart, da Barcelona valgt til værtsby for De Olympiske Lege i 1992.

 

 

                          

 

 

Skriv et svar