En forårstur til Andalusien – maj 2024

Det er virkelig ikke særlig originalt – igen – at tage en tur til Andalusien, men det er et helt særligt sted, som vi aldrig får nok af, for her går århundreders historie, kristen og muslimsk kultur, landskab, mad og vin op i en højere enhed som ingen andre steder i Europa.

Vi bor ligesom ved tidligere besøg i den lille by Benalmadena i bjergene lidt syd for Malaga i et dejligt hus ejet af Louise og Martin, Anne-Maries niece og hendes mand. Forhåbentlig giver vi lidt tilbage på gæstfriheden ved på denne hjemmeside at komme med tips og ideer til spændende besøg i hele regionen.

Der er langt herned, og rejsen må derfor nødvendigvis foregår med fly, hvilket efter min opfattelse er den absolut dummeste og dårligste af alle rejseformer. Man kan drømme om i stedet at tage toget eller (el)bilen herned, men det er både dyrere og mere besværligt, så i virkelighedens verden er flyet den eneste mulighed. Det er skidt, for ud over at få ømme ben og røde knopper af for lidt plads og evindelig ventetid får vi også dårlig samvittighed. Vi ved jo godt, at flytransport er skadelig for klimaet og at vi burde blive på jorden, men hvis klimaet reelt skal hjælpes, så skal der træffes stærke politiske beslutninger, der i stor skala på verdensplan tvinger transport af mennesker og varer fra fly til tog og skibe. Det hjælper ikke en tøddel, at vi med dårlig klimasamvittighed holder op med at flyve, så derfor fortsætter vi med at hykle vores omsorg for klimaet samtidig med, at vi bidrager til at ødelægge det. Men i det mindste er det ærligt hykleri.

For en gangs skyld fløj vi fra Aarhus lufthavn, og det bliver vist en engangsforteelse, for sammenlignet med Aalborg lufthavn var det en dilettantisk affære. Parkeringspladsen (P2) er en grusgrav, der mildt sagt ikke egner sig til rullekufferter (og slet ikke i regnvejr), men alligevel koster det en mindre herregård at holde der i 14 dage. Transportbåndene til kufferterne var gået i strejke, hvilket naturligvis skabte ventetid og derefter stres i security. På toilettet havde man ‘glemt’ at gøre rent og fylde op med papirshåndklæder, og da vi kom frem til vores afgangsgate, sagde ‘systemet’, at vores destination var forkert….! “En kendt fejl”, sagde damen bag skranken efter febrilsk at have trykket på et utal af knapper, hvorefter hun droppede teknikken og lod alle gå igennem. Meget betryggende! Til gengæld fik jeg et varmt smil fra damen, som solgte mig en (1!) flaske kildevand for den nette pris af 36,50 kr., og det smil forstod jeg sådan set godt…!

Vi har lejet bil hos Helle Hollis i Malaga, og det fungerer fremragende. 5 min. efter ankomst til firmaet kørte vi afsted i vores næsten nye Citroen C3 mod Benelmadena, iøvrigt sammen med en ung, dansk kvinde, som vi gav et lift til genoptræningscenteret Montebello.

Efter et besøg i det lokale supermarked var der resten af denne første dag dømt afslapning på terrassen med blikket sat på langdistance ud over havet. Mens solen gik ned bag bjergene og aftenen blev mørk på den særlige sydlandske måde, dansede svalerne (eller er det mursejlere?) rundt om os i deres intense jagt på insekter. “Må jeg få lidt mere”, spurgte AM med et saligt udtryk i ansigtet og øjnene stift rettet mod den røde Rioja, der forlængst var tom. Roen er faldet på os efter en intens uge i DK.

Næste afsnit: Himmel og helvede