Eftertanker – sensommer i Andalusien

Tiden er gået, vi skal hjem i morgen, og symbolsk er vejret slået om fra strålende solskin til lavthængende skyer og regnvejr. Det hjælper lidt!

Det er tæt på umuligt at finde andet end godt at sige om de sidste 3 ugers ophold i Andalusien med udgangspunkt i den lille sydspanske by Benalmadena Puerto, et par kilometer fra kysten lidt syd for Malaga. Mange tak til Louise og Martin for lån af deres dejlige hus, der ligger i en lukket spansk/international enklave, hvor 75 meter til den store pool var det største problem, vi havde.

Overalt i Andalusien har vi kun mødt smil og imødekommenhed, rigtigt mange taler glimrende engelsk, så det er let at begå sig – og de kønne, unge kvinder i billetlugerne ber om legitimation, når jeg påstår at være over 65 og gerne vil have rabat.  Så bliver det ikke bedre!

Overalt i Andalusien snubler man over historiske og kulturelle oplevelser. Her har verdens store religioner og kulturer lagt deres vej forbi, ofte med konflikter og krige som resultat, men også med omfattende kulturudveksling, hvilket gør området rasende interessant. Den islamiske kultur nåede sine højdepunkter i Cordoba, Granada og Alhambra, men også i de mange, hvide landsbyer er der masser at hente – læs blot om vores besøg i Zahara, Nerja, Frigilina, Sentenil og Ronda. Den forfærdelige spanske borgerkrig og tiden under Francos fascisme er gemt godt væk – det er for smertefuldt – men brudfladerne ligger lige under overfladen. Før eller under et ophold i Spanien kan det stærkt anbefales at læse Victoria Hislops roman fra 2017, ”Hjemkomsten”.

Naturen i Andalusiens bagland er bjergtagende – i alle betydninger af ordet – og rundture i den lejede bil fra Helle Hollis gav en perlerække af gode oplevelser, ikke mindst i de små landsbyer. At vi havde lejet en lille bil, viste sig at være en meget fornuftig disposition i de smukke, men meget snævre gader –

Kysten med dens mange shopping-centre og strandene med deres uendelige rækker af liggestole giver mig derimod røde knopper og kvalme. Hvis jeg for mine synders skyld skal en tur i skærsilden efter min død, kan man blot pålægge mig et ophold på en af disse liggestole, og min sjæl vil være lutret og ren som sne allerede efter den første dag. Der er helt sikkert diametralt modsatte opfattelser.

Vi er begejstrerede for spansk mad, specielt tapas-menuerne, fordi vi kan sammensætte menuen efter lyst. Det går næsten altid i fisk for Anne-Marie, mens jeg ender i kartoffel-tapas.

De spanske vine er fremragende, og ofte til særdeles fremkommelige priser. De røde vine på Tempranillo-druen fra Rioja, Navarra og Ribera del Duero hører til mine favoritter, mens Anne-Marie fortrækker de sprøde hvide fra Rioja, typisk lavet på Viura-druen. En rød Grand Reserva er en brumbasse, der har lagret i mindst 5 år (ofte mere og mindst 2 år på eg), mens en Crianza har lagret min. i 2 år, heraf 1 år på eg, og er lidt lettere. En fremragende Crianza kunne i ALDI fås for en 3-4 €. Min smag er til at drikke dem køligt, 14-15 grader.

Vi spiste naturligvis ude nogle gange, og den bedste oplevelse havde vi på rest. La Fuente på Plaza de Espagna i Benalmadenas centrum. Fremragende mad og vin og sød betjening. Af gode grunde er der mange gæster, så man skal bestille bord mindst en dag i forvejen – de taler engelsk, så man kan blot ringe på tlf. 952 56 94 66.

Anne-Marie er her i gang med restaurantens pastaret med alt godt fra havet –

Vi var i Andalusien i det meste af september måned, og her var varmt, rigtig varmt, de fleste dage med temperaturer omkring 30 grader i skyggen, og brug af solcreme og parasoller er ikke bare nødvendigt, det er overlevelse. Om Andalusien er for varm, er en smagssag – for mig var det ind imellem sådan – og selv Anne-Marie, der er en sand ’sun-maniac’, kunne finde skyggen helt uden hjælp.  Med klimaforandringerne kan Andalusiens eftertragtede sol og varme med tiden godt blive vendt på hovedet til et problem, i hvert fald i sommermånederne.

Også buddhister fra en fjern, asiatisk kultur har opdaget Andalusiens herligheder og har i Benalmádena bygget sig et tempel –

– og placeret det som nabo til et af den vestlige verdens templer, ALDI!

Endnu et kulturmøde at tænke over…😁.

Videre til det sidste kapitel: Hjemrejsen!

 

 

 

 

Nye indlæg