Fakta om Sydafrika

Sydafrika er et enormt land, mere end dobbelt stor som Frankrig, og med en vigtig strategisk placering på kontinentets sydligste spids. Her bor 50 mio. mennesker fordelt på 79% sorte afrikanere, 9,5% hvide (hovedsalig afrikaanere, den historiske betegnelse er boere), 9% farvede af blandet oprindelse og 2,5% asiater – og landet har 11 officielle sprog med zulu og xhosa som de største. Alene disse få kerneoplysninger fortæller en historie om et land, hvor det er svært at tale om én sydafrikansk nationalitetsopfattelse. Det er en ‘melting-pot’ på godt og ondt med masser af udfordringer, der er blevet forstærket af landets dramatiske historie.

Uddannelse

Under apartheidsystemet var skolerne ligeså opdelte som alt andet i samfundet med særlige skoler for hvide, farvede, asiater og sorte. De bedste skoler med godt uddannede lærere var forbeholdt de hvide, og i den anden ende lærte mange sorte børn aldrig at læse og skrive, for skolegang var ikke obligatorisk for sorte. Derfor finder man også i dag (2018) en betydelig analfabetisme (ca. 10%) blandt voksne sorte.

Efter ophævelsen af apartheidsystemet i 1995 er der formelt set obligatorisk skolegang for alle børn, men i praksis går hvide og sorte børn i hver deres skoler, og de ‘hvide’ skoler er stadig langt de bedste. Udgifter til skolepenge, skoleuniform, bøger og transport betyder, at langt fra alle har råd til at gå i skole, men på den anden side er det forbudt at sende børn hjem, selvom der ikke er betalt skolepenge for dem. Det er let at forestille sig, hvor elendig en pædagogisk situation, der kommer ud af det dilemma.

Omkring halvdelen af de unge fortsætter fra grundskolen til gymnasiet, og selvom Sydafrika har kontinentets bedste universiteter, er kandidatproduktionen så lille, at det sydafrikanske erhvervsliv mangler kvalificeret arbejdskraft, der i stedet må importeres udefra.

Politisk system

Sydafrika har ganske usædvanligt for denne del af verden et ægte demokratisk system med frie og retfærdige valg. ANC — fortsættes!

Videre til næste kapitel: Sydafrikas historie

Nye indlæg