2025 er knap nok begyndt, men tiden skal udnyttes, og vi vil afsted igen. Denne gang på en ny måde, nemlig med tog til tre ikoniske hovedstæder i Europa: Wien, Budapest og Berlin.
Vi kunne godt have lavet turen med fly, men af flere grunde har vi fravalgt det. Det er en træls rejseform, synes jeg, hvor hovedet har svært ved at følge med fra sted til sted, og de lange køer og den kedelige ventetid er bestemt heller ikke min kop te. Endnu vigtigere er det, at når det er muligt, bliver vi nødt til at skære ned på de klimabelastende flyrejser, hvis ikke regningen i børneværelset skal blive ubetalelig! Desuden forventer jeg, at slow-travel med tog har nogle særlige kvaliteter (slowfood smager også særlig godt), og på efterårets lange tur på de europæiske veje lærte vi på den hårde måde, at trafikpresset er ved at være utåleligt. Så der er mange gode grunde til at vælge toget, og vi både håber og tror, det bliver godt.
Jeg er mildest talt ikke imponeret af DSB’s hjemmeside, men hos firmaet Togrejse.dk er der kvalificeret hjælp at hente. Efter et par mails havde Jan Bertelsen strikket en fin køreplan sammen til os og sørget for både Senior-interrail billetter og pladsbilletter på 1. klasse til en samlet pris for to personer på godt 4.000 kr.
Vi kender alle tre hovedstæder ganske godt, så mange oplevelser bliver utvivlsomt et gensyn, men store kulturoplevelser bliver kun bedre af at blive gentaget.
I Wien glæder vi os til at slentre i byens snævre gader, hvor Mozart, Beethoven, Stefan Zweig, Hitler og Stalin og andre berømte og berygtede personer har slået deres folder. Vi skal helt sikkert gense de store kunstudstillinger på Belvedere og – måske – igen besøge Theresia’s fabelagtige gravmæle i Kaisergruft (også kaldet Kapuzinergruft), der efter en renovering genåbnes netop som vi kommer. Wien rummer desuden et utal af andre interessante museer, og nogle af disse kommer vi helt sikkert til at besøge, mere herom senere.
Udbuddet af klassisk musik i Wien er uden sidestykke, og blandt utallige muligheder har vi købt billetter på Volksoper til Mozarts fantastiske opera Tryllefløjten, hvor Nattens Dronnings arie får blod til at fryse til is . Operaen blev opført første gang i 1791 i Wien, og Papageno var naturligvis iklædt en dragt af fuglefjer –
I Budapest vil vi – blandt andet – bruge tid på – udendørs såvel som indendørs – at sænke os ned i dejligt varme og svovlduftende termalbade. Det er en nydelse (særligt om vinteren!), som vi for alvor lærte at kende, da vi boede i Kecskemét i begyndelsen af dette århundrede, Jeg ser også frem til at se, hvad der er sket på parlamentspladsen siden vores sidste besøg, for netop her skamrides og forherliges ungarsk nationalisme. I mange år stod der på Szabadság Ter (Frihedspladsen) lige over for parlamentet et monumentalt monument for helten fra 1956, Imre Nagy, men det har Orban-regeringen fjernet og i stedet er der – vistnok – kommet et monument, der har sammenhæng med mellemkrigstiden stærkt højresnoede hersker, Miklos Horthy, der var allieret med Nazityskland og særdeles aktiv i forfølgelsen af de ungarske jøder. Det – og meget mere – vil vi finde ud af på gåture i det centrale Budapest, blandt andet i det spændende jødiske kvarter bag synagogen. Hvis man vil læse mere om denne del af Budapest, kan det ske Her!
Også i Budapest er der meget musik om vinteren, og vi har denne gang valgt Porgy and Bess, der i sin oprindelse er en opera fra 1935 med musik af George og Ira Gerschwin. I 1959 omsatte Samuel Goldwyn operaen til et musical-film med berømte navne på rollelisten –
Operaen/musicalen handler om utugt, alkohol- og stofmisbrug og var af den grund ugleset i brede kredse, der anså det for upassende at fremstille den slags i en teatersal, og det blev af den grund kun til nogle få forevisninger for et særligt indbudt publikum. Alt er stort i USA, også dobbeltmoralen! Hvordan stykket er sat op i Budapest, ved vi ikke – det bliver spændende!
I Berlin bliver der helt sikkert anledning til en vandring ned ad den fantastiske allé Unter den Linden med afstikkere til de flotte pladser Gendarmenmarkt og Bebelplatz med deres historiemættede fortællinger. Dertil kommer et par museumsbesøg, hvor jeg bl.a. har kig på et relativt nyt: Berlin Story Bunker, som ser spændende ud.
“3 hovedstæder, 3 koncerter” bliver således en rejse med vægt på kultur, historie, vandringer, varme bade, museumsbesøg og klassisk musik. Og måske et enkelt café-besøg…!
Billetterne til de nævnte koncerter har vi købt på www.viennaclassic.com, og det fungerer glimrende.
Første destination: Wien – indledning