Prenzlauer Berg, Kreuzberg og Treptow

Østberlin har mange forskellige kvarterer, som er værd at besøge. Det mest charmerende og afslappede kvarter finder man på Prenzlauer Berg et kvarters gåtur fra Alexanderplartz. Kvarteret var før murens fald i 1989 et udpræget arbejderkvarter, men er i dag præget af mange unge familier, og det er dejligt at spadsere rundt i kvarteret, der er fyldt med cafeer, restauranter, små butikker – og et stort udendørs lørdagsmarked. Start fx på Kollwitz-platz (opkaldt efter Käthe Kolwitz fra Neue Wacht), og vælg så gaderne efter lyst og stemning. Angela Merkel boede før 1989 her i området – på Schönhauser Alle!

Et andet interessant kvarter at besøge er Kreuzberg, der i modsætning til Prenzlau er meget præget af indvandrere, næsten alle muslimer, og det præger naturligvis kvarteret. Tag fx udgangspunkt på Kottbusser Tor, hvorfra der er talrige muligheder for længere eller kortere spadsereture i et kvarter, der mest af alt minder om Istanbul. Hver tirsdag og torsdag (i hvert fald sidst vi var der!) er der et stort tyrkisk marked: Gå ad Kottbusser Strasse og kryds kanalen og derefter straks til venstre ad Maybacher Ufer, hvor markedet ligger. Også Oranienstrasse og tilstødende gader er livlige med mange små butikker og gadeliv.

I den meget slidte bydel Treptow kan man stadig få et indtryk af, hvordan det gamle Østberlin så ud før murens fald i 1989. Grimme industribygninger og endnu mere frastødende beboelsesblokke i nedbrudt beton står mellem hinanden omkranset af ødelagt asfalt og legepladser, som ingen vil sende sine børn ud på. Alligevel er der en grund til at tage herud, for lidt afsides i bydelen – på Puschkin Allé – ligger der en stor og smuk park med et af de mest berømte krigsmindemærker fra 2. verdenskrig.

Mindeparken er anlagt til ære for de 10-tusindvis af sovjetiske soldater, der mistede livet under de voldsomme kampe om Berlin i 1945. Her kommer ikke mange mennesker længere, men anlægget er smukt vedligeholdt i skarp kontrast til omgivelserne, så det er et dejligt sted at finde lidt ro i den hektiske milionby. Mest berømt i mindeparken er den enorme statue, hvor en sovjetisk soldat med sværd i hånden og et barn på armen knuser det nazistiske svastikasymbol –

Mindeparken ligger kun 10 min’s gang fra S-togsstationen Treptow, så det er nemt at komme derud.

Til næste kapitel: Die Hackesche Höfe