Vestberlin

Som tidligere nævnt synes vi, at Østberlin er den mest spændende bydel, men naturligvis bør man også besøge byens vestlige del.

Vi synes, at Gedächtniskirche er et besøg værd. Kirken blev opført omkring 1890 til ære for kejser Wilhelm d. 1 (kejseren der med Bismarch ved sin side samlede Tyskland i 1871 efter krigene mod Danmark, Østrig og Frankrig), og derfor hedder kirken egentlig Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirkche. Det var oprindelig en stor kirke med 6 tårne, men efter et britisk bomberaid over Berlin i 1943 blev kirken smadret, og kun et enkelt tårn stod tilbage – og kun delvist intakt. Gennem 10 år efter krigens afslutning diskuterede man, hvad man skulle gøre, indtil man besluttede at lade tårnet stå som et mindesmærke og samtidig bygge en ny kirke ved siden af. Det er der kommet et meget fint monument ud af, og man bør besøge såvel det gamle tårn som den nye kirke.

I den nye kirke skal man lægge mærke til en gribende kultegning lavet af en tysk soldat og kunstner midt under de voldsomme slag om Stalingrad. Selv midt i rædslerne tænkte og tegnede ham om kærlighed til livet – utroligt. Find det ved at gå til højre umiddelbart efter at være kommet ind af kirken – det ser således ud –

Også i ruinhoben Berlin i 1945 var der hos nogle overskud til humor.  En vandrehistorie fra murbrokkernes dyb lød således: Berlin – Stadt der Warenhäuser! Hier war ein haus, dort war ein haus…!” Sarkasmen fra murbrokkernes dyb er øredøvende, og man kan undre sig over menneskets ubetvingelige vilje til at overleve de mest ubeskrivelige rædsler.

Vittigheden blev skabt på en grum baggrund og var for datidens forhold fuldstændig præcis. I dag er der masser af rigtige “Warenhäuser” i Berlin, og det mest berømte er “KaDeWe” – Kaufhaus des Westens på Tauentzienstrasse, et par minutters gåtur fra Gedächtniskirche. Det er et stormagasin for mennesker med flere penge, end de har brug for, og min indre socialdemokrat springer altid frem af sit skjul, når jeg besøger sådan et sted. I dameafdelingen bemærkede Anne-Marie en trøje til 6.000 kr – og den var vist endda på udsalg – og helt vildt er det på 6. etage, som er en enorm fødevareafdeling med alt, hvad man kan forestille sig af luksus til vanvittige priser. Hvad med et forrygende kedeligt stykke smørrebrød til den beskedne pris af 50 kr –

Ud over at shoppe kan man også hænge ud og lade sig se i en af champagne-barene –

I KaDeWe’s afdeling for ure – eller udenfor på Kurfürstendamm – kan man snildt finde et ur til priser på den forkerte side af en million kr. Det er simpelthen vanvittigt, og socialdemokraten sprutter og hvæser…!

Videre til næste kapitel: Kultur og museer i Berlin