Gode oplevelser i Ungarn

Der er naturligvis utallige dejlige steder i Ungarn at besøge – jeg kender mange af dem, og i det efterfølgende vil jeg give en række anvisninger på steder, som er interessante set ud fra denne blogs synsvinkel om, at man rejser for at blive klogere, og jeg fortæller om forhold og historie på stedet.  Efterhånden som tiden giver mulighed for det, vil stadig flere afsnit blive lagt til og tilpasninger foretaget – i modsætning til en bog er en blog en dynamisk størrelse, som hele tiden kan – og skal – opdateres.

I en tidligere udgave af denne side på min blog havde jeg lavet en dag-for-dag beskrivelse, som man kunne følge, men efterhånden er der så meget stof/rejsemål, at det ikke længere lader sig gøre, så nu må læseren selv vælge ud blandt mulighederne og sammensætte sine oplevelser efter tid og interesser.

Langt de fleste gæster i Ungarn kommer ikke videre end til Budapest, men vil man virkelig lære landet at kende, skal man også ud i provinsen, for nok er Budapest  smuk og fyldt med oplevelser, men forskellen mellem hovedstad og provins er i Ungarn større end i de fleste andre lande i Europa, og der er masser af “perler” rundt i provinsen. Mit bud vil være: Bo i provinsen, oplev provinsen og lav så ture ind til Budapest – ikke omvendt! På den måde får man et rigtig godt indtryk af hele Ungarn, og som en sidegevinst bliver rejsen markant billigere på den måde.

Når man skal vælge rejsemål i Ungarn er det naturligvis fornuftigt at begynde med at danne sig overblik over landet ↓↓↓

Mine favoridestinationer er – udover Budapest – pusztaen med base i Kecskemét, det sydlige Ungarn med base i Pecs samt det nordlige Ungarn med base i Eger. Derudover er Balaton og området rundt om søen usædvanligt dejligt og kan i høj grad anbefales til en dase-ferie. I de følgende kapitler vil jeg beskrive gode og tankevækkende oplevelser i disse områder.

Budapest er en af Europas smukkeste byer – måske den allersmukkeste. Den ligger på hver sin side af Donau – bakkerne mod vest er Buda og de flade områder mod øst er Pest. Gennem århunhdrederne har byen skiftevis heddet Pest-Buda eller Buda-Pest og blev set som to byer indtil man i 1873 endelig fik forbundet de to sider med en bro. Byen har gennemlevet mange trængsler, og alene i de sidste par generationer har den været smadret to gange. Første gang var i 1945, hvor de voldsomme kampe mellem de sovjetiske og de tyske styrker lagde 70% af byen i ruiner, og anden gang var i 1956, hvor sovjetiske kampvogne smadrede et utal af bygninger. Byen og dens borgere har imidlertid nægtet at give op, og idag fremstår Budapest smukkere end nogensinde, selv om man mange steder forsat kan se skrammerne og arene fra 1956. Se mere herom i det historiske afsnit.

  • Til slut nogle få gode råd om, hvad man ikke skal gøre i Ungarn:
  • Gå ind på en restaurant og sige ja tak til et bord i nærheden af sigøjner-orkestret…!
  • Putte et ekstra stykke rød/grøn peber i gullasch-suppen…!
  • Køre i bil i centrum
  • Ikke komme tilbage til Ungarn…!

Videre til næste afsnit: Kecskemét og den store puszta

Nye indlæg