Balatonsøen i juni/juli 2023

Balatonsøen og Keszthely i juni/juli 2023

De 2 år i Ungarn 2004-06 sidder stadig i os. Vi bryder os bestemt ikke om Victor Orbans politiske linje, men landet er interessant med en historie som samlet nation, der er lige så gammel som Danmarks. Samtidig med at Harald Blåtand i midten af 900-tallet samlede og kristnede Danmark (Jellingestenen), slog Magyarerne sig ned i Karpaterbækkenet og indledte dannelsen af det, det i dag er Ungarn. Harald Blåtand lod sig tidligt kristne som den første danske konge, og det samme skete i Ungarn, da Istvan lod sig krone i domkirken i Esztergom i 1001.  Som kristne nationer er Danmark og Ungarn således lige gamle. De følgende tusind års historie i de to lande er derimod vidt forskellig, hvilket har præget befolkningerne meget stærkt, og den historie kan læses her.

Udover at have en spændende og dramatisk historie har Ungarn meget andet at byde på, ikke mindst en venlig og imødekommende befolkning, et smukt og særpræget landskab – og så er de begyndt at lave god vin igen efter at have ‘glemt’ det i den kommunistiske tid.

Der er altså mange gode grunde til at besøge Ungarn. Målet for os denne gang er byen Keszthely ved Balatonsøens vestlige ende. Vi har været der før, og når vi kommer igen, er det blandt andet fordi landskabet er utroligt smukt – dette billede tog jeg under en cykeltur i bakkerne bag søen –

Undervejs mod Keszthely vil vi lave et par pitstop, der forhåbentlig er interessante. Første stop er i østtyske Erfurt, hovedstad i delstaten Thüringen, og andet stop er i tjekkiske Brno, som vi ofte har passeret på vej til og fra Ungarn men aldrig har besøgt. Vi tror, det bliver spændende.

– – o0o – –

Til næste afsnit: Erfurt

 

Nye indlæg