Budapest: Parlamentet og en spadseretur i centrum

Ungarns Parlament er et “must” at besøge, i det mindste udefra, men helst også med en rundvisning inde i bygningen. Historien bag den overvældende flotte bygning begynder i 1846, hvor den ungarske digter Mihály Vörösmarty skrev, at nationen manglede et “hjem”, for praksis var på det tidspunkt, at lovgivning blevet lavet forskellige steder rundt om i landet. En arkitektkonkurrence blev vundet af den ungarske (alt andet var utænkeligt) arkitekt Imre Steindl, der havde tegnet en eklektisk bygning med træk fra forskellige perioder for at afspejle historien. Udvendig er bygningen først og fremmest neo-gotisk, men indvendig er der både renaissance og barok. Dobbeltmonarkiets etablering i 1867 satte yderligere gang i processen, og byggearbejdet blev påbegyndt i 1885 og stod færdig i 1898 efter naturligvis at være blevet meget dyrere end budgetteret. Bygningen er mere eller mindre en efterligning af det britiske parlament, blot større – næsten 300 m. lang og 100 m. høj med ikke færre end 20 kilometer indvendige trappegange, og bygningen er tungt læsset med nationale symboler i bedste overensstemmelse med regeringschefen Victor Orbans nationalpopulisme.

Ungarn - parlamentet

Parlamentet er netop blev totalt renoveret (2015), og det er da en tanke værd, at det er sket samtidig med, at parlamentets mindretal under Orbans konservative regime er blevet frataget enhver indflydelse, ligesom ytringsfriheden i kunst og kultur undertrykkes. Parlamentet vedtager idag kun, hvad Victor Orban dikterer, hvilket udmærket illustrerer Orbans ideal, det illiberale demokrati, som han offentligt proklamerede i 2014.

Man kan ikke selv gå rundt i bygningen, kun gruppevis, og selv om man er uheldig og får en dårlig guide er bygningen så imponerende, at besøget under alle omstændigheder kan anbefales. Siden 2010 med Fidesz/Victor Orban som den altdominerende politiske kraft er der skruet kraftigt op for ungarsk patriotisme og nationalisme, og hvor den ungarske krone tidligere “blot” var udstillet i en glasmontre, så er den nu tillige bevogtet af soldater i fuld ornat, der tilmed med jævne mellemrum går “kalkungang” rundt om kronen. Jeg finder sceneriet patetisk og en smule komisk, men omringet af alvorstunge soldater er stemningen bestemt ikke til at grine…! Man må fotografere de fleste steder i bygningen, men IKKE i rummet med Stefanskronen, spørg mig ikke hvorfor…! Og lad være med at forsøge, de mange vagter er årvågne og griber ret håndfast ind over for en formastelig turist.

Under besøget kommer man også ind i det ungarske overhus, der er fyldt med national symbolik pakket ind i historicistisk stil –   1-IMG_0789  Overhuset fungerede indtil 1945 og anvendes altså ikke længere i den politiske proces. Underhuset kan man kun besøge med en særlig invitation fra et af parlamentsmedlemmerne.

Indtil efteråret 2013 stod der foran parlamentet en flagstang, hvorfra der vajede et ungarsk flag med et hul i midten.

Unofficial_flag_of_Hungary_in_1956

Det var et usædvanligt mindesmærke over kampene i 1956, hvor studenter klippede hammer og segl ud af det ungarske flag og brugte dette hullede flag som deres symbol i kampen mod de russiske invationsstyrker.  Nu er det væk, og jeg har spurgt mig for i parlamentet for at finde ud af grunden til det, men enten får jeg intet svar eller også bliver folk meget fjerne i blikket, så på en eller anden måde har det med den nuværende politiske situation at gøre. Man kan heldigvis stadig se flaget med hullet – studenternes kampsymbol – på det fremragende Terrormuseum på Andrassy u., som jeg omtaler nedenfor.

Man kan ikke regne med at kunne få billetter til parlamentet på stedet, så man bør altid købe dem på forhånd – det kan ske på denne adresse:

http://www.jegymester.hu/eng/PlaceInfo/480000/Hungarian-Parliament-Building.

På pladsen foran parlamentet foregik der hårde kampe i 1956, og blandt andet blev en flok studenter mejet ned af sovjettiske maskingeværskytter, der bevogtede parlamentet. Kryds den store gade, der løber langs parlamentet og gå over til buegangene på den anden side. Her finder man et mindesmærke over den tragedie, nemlig en række små bronze-kugler, der er støbt fast i de huller i væggen, som maskingeværkuglerne lavede. Smukkere og enklere kan et mindesmærke vist ikke laves.

Gå dernæst videre til statuen af Imre Nagy, der står på en lille bro SØ for parlamentet på Vértanúk Ter på hjørnet af Nadór, Vécsey og Báthory utca –

 

Det er utænkeligt at besøge Ungarn uden at beskæftige sig med Imre Nagy, der er en umådelig vigtig person i moderne ungarsk historie (læs om ham i mit historiske afsnit). Som man kan se på billedet ovenfor, står Imre Nagy på en lille bro og ser forhåbningsfuldt (eller skeptisk?) over på det ungarske parlament og vender samtidig demonstrativt ryggen til den nærliggende Szabadság Ter (Frihedspladsen). Hvorfor han vender ryggen til denne smukke plads, finder man ud af, når man frem til den.

Fra Imre Nagy monumentet går man 100 meter ad den lille gade, Vécsey u. og pludselig åbner en stor og smuk plads sig –  Szabadság Ter, som er en af Budapests skjulte skatte med smukke art-nouveau bygninger.  rundt om pladsen, men som også – hvis man kigger ordentlig efter – er en af de mest symbolladede pladser i Europa.

Midt på den elegante plads placerede Sovjetunionen efter krigens afslutning med vanlig finfølelse et stort mindesmærke for den sovjetiske ”befrielse” af Ungarn – den befrielse, der hurtigt blev til en besættelse ↓↓↓

Szabadzag Ter

Efter 1989 ønskede Ungarn at sløjfe monumentet og parkere det i Memonto Park sammen med statuer af Marx, Lenin, Stalin og andre af socialismens helte, men Rusland protesterede så heftigt, at planen blev opgivet, og monumentet står der derfor stadig.

Til gengæld tog ungarerne en raffineret hævn, idet de få meter fra det sovjetiske monument placerede en statue af den amerikanske præsident Ronald Reagan, der med front mod det sovjetiske mindesmærke og med et skævt smil synes at sige noget i retning  af: “Ikke mere bullshit – vi vandt….!”  ↓↓↓

At anbringe en statue af Ronald Reagen, der mere end nogen anden var manden bag presset, der førte til Sovjetunionens sammenbrud, få meter fra det sovjettiske mindesmærke, var et slag i ansigtet på russerne – ungarsk pay-back time..!

I den modsatte ende af Szabadzag Ter fortsætter symbol-krigen. På et nyt og meget nationalistisk monument om Ungarn under 2. verdenskrig slår en stor tysk (nazistisk) ørn slår ned på den ungarske skytsengel, Gabriel, og symbolikken er naturligvis tommetyk: Ungarn var et offer for nazistisk agression. Skulpturen blev indviet i anledning af 70-året for Nazi-tysklands overfald på Ungarn og er et glimrende eksempel på den historiefordrejning, som Fidesz fører i marken ved enhver lejlighed. Målet er at frikende Ungarn for enhver skyld i forhold til de monstrøse forbrydelser mod bl.a. jøderne, som det ungarsk-fascistiske Pilekorsparti var ansvarlig for fra 1944 til 1945. Det samme gælder omkring det ungarske socialistiske styre i perioden efter 2. verdenskrig. Fidesz er endda gået så vidt, at det er blevet indskrevet i grundloven, at Ungarn var under udenlandsk okkupation frem til 1991.

Se mere om dette monument i kapitlet: “En efterårstur til det sydlige Ungarn” 

 Ungarerne havde i høj grad selv ansvaret for mange af de ulykker, som 2. verdenskrig påførte dem, og forfølgelsen og deporteringen af ½ mio. ungarske jøder var et resultat af ungarsk lovgivning, ikke nazistisk indblanding. Mange ungarere er vrede over den historieforfalskning og ansvarsforflygtigelse, som det nye mindesmærke er udtryk for, og der er da også jævnligt demonstrationer, der taler monumentets historiefortælling midt imod.

Den politisk ansvarlige for jødeforfølgelserne var den stærkt højredrejede Miklós Horthy, der regerede Ungarn i mellemkrigstiden. Han hyldes også her på pladsen – foran en protestantisk kirke (tankevækkende…!) – med en buste. Initiativtageren til busten er kirkens præst, der er en stærk tilhænger af et af de mest ekstreme partier i Europa, det ultranationalistiske og stærkt invandrerfjendske parti Jobbik.

Læg endelig mærke til den store bygning i et hjørne af pladsen, der er pakket ind i sikkerhed. Det er den amerikanske ambassade, hvor kardinal Mindszenty (læs om 1956) sad i beskyttelse i 15 år.

Brug god tid på at gå rundt på den smukke plads og – ikke mindst – diskutere de mange symbol-ladede skulpturer i et land, der i disse år hastigt bevæger sig væk fra det liberal-demokratiske Europa – læs mere herom i kapitlet om Ungarn efter 1989.

Fortsæt af Perczel Mor utca til Hold Utca og bemærk den fantastiske bygning på hjørnet af de to gader, læg ikke mindst mærke til bygningens tag.

Poztsparekassen

Bygningen – Postsparekassen – er en af de skjulte skatte i Budapest og et af hovedværkerne i ungarsk jugendstil. Arkitekten er Ödön Lechner (ham med rådhuset i Kecskemét), og da han blev spurgt, hvorfor han havde brugt så mange kræfter på udsmykning på taget, som kun vanskeligt kan ses fra gaden, så svarede han, at det var til glæde for fuglene og Vorherre! Og flot er det, så mon ikke de glæder sig over det! Prøv at komme ind i bygningen, der er vanvittig flot – nogle gange er det muligt.

Fortsæt ligeud ad Hold út indtil Istvan-katedralen, som er et besøg værd. Husk at besøge “Højre-hånds-kapellet” i kirkens venstre side, hvor kong Istvans højre underarm er udstillet som et relikvie – han blev kanoniseret efter sin død – læs mere i historieafsnittet! Der er masser af caféer i området, og vi har flere gange spist en glimrende frokost på kirkepladsen.

Gå til slut frem til Vörösmarty Ter (digteren der tog initiativ til parlamentet) og drik en kop kaffe på Gerbaud-cafeen. Sidder man udenfor, bør man lave en lille ekskursion til cafeens indvendige del, dels for at se det store udvalg af kager, dels for at beundre den smukke arkitektur – gå eventuelt lidt rundt og “led” efter toilettet (det ligger i kælderen), det er umagen værd.

Efter besøget på Gerbaud kan man sagtens bruge et par timer på at slentre rundt i gaderne omkring Vörösmarty Ter. Med mellemrum – bl.a. ved juletid – er pladsen plastret til med små træboder, der sælger ungarske specialiteter, hvilket i mine øjne er en uskik, fordi de mange boder spolerer synet af den smukke plads –  men Mammon er en stærk herre…!

Videre til næste kapitel af “Gode oplevelser i Ungarn”: Budapest: Fiskerbastionen og Mathiaskirken

Retur til oversigt: Gode oplevelser i Ungarn

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *