Ungarns parlament og en politisk spadseretur i centrum.
Ungarns Parlament er et “must” at besøge, i det mindste udefra, men helst også med en rundvisning inde i bygningen. Historien bag den overvældende flotte bygning begynder i 1846, hvor den ungarske digter Mihály Vörösmarty skrev, at nationen manglede et “hjem”, for praksis var på det tidspunkt, at lovgivning blevet lavet forskellige steder rundt om i landet. En arkitektkonkurrence blev vundet af den ungarske (alt andet var utænkeligt) arkitekt Imre Steindl, der havde tegnet en eklektisk bygning med træk fra forskellige perioder for at afspejle historien. Udvendig er bygningen først og fremmest neo-gotisk, men indvendig er der både renaissance og barok. Dobbeltmonarkiets etablering i 1867 satte yderligere gang i processen, og byggearbejdet blev påbegyndt i 1885 og stod færdig i 1898 efter naturligvis at være blevet meget dyrere end budgetteret. Bygningen er mere eller mindre en efterligning af det britiske parlament, blot større – næsten 300 m. lang og 100 m. høj med ikke færre end 20 kilometer indvendige trappegange, og bygningen er tungt læsset med nationale symboler i bedste overensstemmelse med regeringschefen Victor Orbans nationalpopulisme.
Parlamentet er netop blev totalt renoveret (2015), og det er da en tanke værd, at det er sket samtidig med, at parlamentets mindretal under Orbans konservative regime er blevet frataget enhver indflydelse, ligesom ytringsfriheden i kunst og kultur undertrykkes. Parlamentet vedtager idag kun, hvad Victor Orban dikterer, hvilket udmærket illustrerer Orbans ideal, det illiberale demokrati, som han offentligt proklamerede i 2014.
Man kan ikke selv gå rundt i bygningen, kun gruppevis, og selv om man er uheldig og får en dårlig guide er bygningen så imponerende, at besøget under alle omstændigheder kan anbefales. Siden 2010 med Fidesz/Victor Orban som den altdominerende politiske kraft er der skruet kraftigt op for ungarsk patriotisme og nationalisme, og hvor den ungarske krone tidligere “blot” var udstillet i en glasmontre, så er den nu tillige bevogtet af soldater i fuld ornat, der tilmed med jævne mellemrum går “kalkungang” rundt om kronen. Jeg finder sceneriet patetisk og en smule komisk, men omringet af alvorstunge soldater er stemningen bestemt ikke til at grine…! Man må fotografere de fleste steder i bygningen, men IKKE i rummet med Stefanskronen, spørg mig ikke hvorfor…! Og lad være med at forsøge, de mange vagter er årvågne og griber ret håndfast ind over for en formastelig turist.
Under besøget kommer man også ind i det ungarske overhus, der er fyldt med national symbolik pakket ind i historicistisk stil – Overhuset fungerede indtil 1945 og anvendes altså ikke længere i den politiske proces. Underhuset kan man kun besøge med en særlig invitation fra et af parlamentsmedlemmerne.
Indtil efteråret 2013 stod der foran parlamentet en flagstang, hvorfra der vajede et ungarsk flag med et hul i midten.
Det var et usædvanligt mindesmærke over kampene i 1956, hvor studenter klippede hammer og segl ud af det ungarske flag og brugte det hullede flag som symbol i kampen mod de russiske invasionsstyrker. Nu er det væk, og jeg har spurgt mig for i parlamentet for at finde ud af grunden til det, men enten får jeg intet svar eller også bliver folk meget fjerne i blikket, hvilket naturligvis har med den nuværende politiske situation at gøre, se mere herom nedenfor! Man kan heldigvis stadig se flaget med hullet – studenternes kampsymbol – på det fremragende Terrormuseum på Andrassy u., som jeg omtaler nedenfor.
Man kan ikke regne med at kunne få billetter til parlamentet på stedet, så man bør altid købe dem på forhånd – det kan ske på denne adresse:
http://www.jegymester.hu/eng/PlaceInfo/480000/Hungarian-Parliament-Building.
På pladsen foran parlamentet foregik der hårde kampe i 1956, og blandt andet blev en flok studenter mejet ned af sovjetiske maskingeværskytter, der bevogtede parlamentet. Kryds den store gade, der løber langs parlamentet og gå over til buegangene på den anden side. Her finder man et mindesmærke over den tragedie, nemlig en række små bronze-kugler, der er støbt fast i de huller i væggen, som maskingeværkuglerne lavede. Smukkere og enklere kan et mindesmærke vist ikke laves – her et billede fra et besøg i 2014:
Imre Nagy, helten fra 1956 – sendt ud i mørket af Victor Orban
Imre Nagy er en fuldstændig central person i Ungarns nyere historie – læs bl.a. her! Kommunistisk statsminister i 1956, henrettet 2 år senere (af kommunisterne!), genbegravet og æresoprejsning i 1989 med taler af bl.a. Victor Orban og efterfølgende hædret på utallige måder, blandt andet ved et fremragende monument på Vértanúk Ter, der forbinder det sovjetiske krigsmonument på Szabadság Ter (Frihedspladsen) med det ungarske parlament. På en lille bro ses Imre Nagy stående med ansigtet vendt mod det ungarske parlament og ryggen vendt mod sovjetiske krigsmonument – symbolikken er nærmest højtlæsning:
Imre Nagy monumentet har stået her siden 1996, hvor nationen fejrede den tidligere statsministers 100 års fødselsdag, men mellem jul og nytår 2019 skete der pludselig noget. Uden varsel fjernede arbejdere hele monumentet, og den centrale plads skal fremover bruges til et monument fra mellemkrigstiden, der oprindelig blev bestilt af Ungarns daværende højre-nationalistiske hersker, Miklos Horthy, der var allieret med Nazityskland og særdeles aktiv i forfølgelsen af ungarske jøder.
Det monumentale skifte fra Imre Nagy til Miklos Horthy på en af de mest centrale pladser i Budapest er sammen med fjernelsen af det ‘hullede’ ungarske flag fra 1956 politisk signalgivning på højeste niveau. Victor Orban ønsker at styrke sit forhold til Ruslands leder, Vlademir Putin, der flere gange har erklæret, at Sovjetunionens og Warszawa-pagtens sammenbrug er den største katastrofe i det 20. århundrede. Man kan formodentlig udtrykke det så skarpt, at med fjernelsen af Imre Nagy monumentet og det symbolske flag med hullet i midten er Ungarn vendt tilbage til russisk interessesfære. At Ungarn fortsat kan være medlem af EU, er en gåde.
Fjernelsen af Imre Nagy monumentet førte til store demonstrationer i Budapest, og det var formodentlig forudset af Orban-regeringen, for det var næppe en tilfældighed, at monumentet blev fjernet en tidlig morgen uden forudgående varsel. Regeringen har lovet, at monumentet vil blive genopstillet “et andet sted” – men intet om hvornår eller hvor.
Szabadság Tér
Fra parlamentspladsen går man 100 meter ad den lille gade, Vécsey u. og pludselig åbner en stor og smuk plads sig, Szabadság Ter, som er en af Budapests skjulte skatte med smukke art-nouveau bygninger rundt om pladsen, men som også – hvis man kigger ordentlig efter – er en af de mest symbolladede pladser i Europa.
Midt på den elegante plads placerede Sovjetunionen efter krigens afslutning med vanlig finfølelse et stort mindesmærke for den sovjetiske ”befrielse” af Ungarn – den befrielse, der hurtigt blev til en blodig besættelse ↓
Ungarerne hader monumentet og ønskede efter 1989 at fjerne monumentet fra den smukke plads i Budapest centrum og i stedet parkere det i Memento Park, socialismens kirkegård, lidt uden for byen, hvor det ville passe fint ind i den groteske samling af statuer af socialismens helte. Rusland protesterede imidlertid så heftigt, at planen blev opgivet, og til ungarernes forbitrelse står monumentet stadig på pladsen. Kønt er det bestemt ikke, men for historieinteresserede er det i høj grad et besøg værd.
Da det ikke lykkedes at slippe af med det sovjetiske monument, tog ungarerne i stedet en raffineret hævn. Få meter fra krigs-monumentet placerede de i 2011 en statue af den amerikanske præsident Ronald Reagan, der mere end nogen anden var manden bag det pres, der førte til Sovjetunionens sammenbrud. Han står med ansigtet vendt mod det sovjetiske mindesmærke og synes med et skævt smil at sige noget i retning af: “Ikke mere bullshit – vi vandt, I tabte!” ↓
Statuen af Ronald Reagan blev realiseret kort efter, at Victor Orban blev premierminister i 2010 og før hans markante politiske drejning. Med sin placering ganske nær ved det sovjetiske krigs-monument er det et slag i ansigtet på russerne, og Putin har utvivlsomt været i gang bag kulisserne for at få fjernet statuen, men statuen blev indviet med officiel amerikansk deltagelse, så det vil være politisk meget problematisk.
Man bør i den sammenhæng også bemærke, at den amerikanske ambassade kun ligger et stenkast fra Reagan-statuen på et hjørne af Szabadzag Ter. Også den bygning har stor symbolsk betydning, for det var her, kardinal Mindszenty sad i beskyttelse fra 1956 og frem til 1971, og man vil utvivlsomt ikke se med milde øjne på en fjernelse af en af USA’s mest markante præsidenter. Så Reagan står – endnu – på sin piedestal midt på pladsen.
I den modsatte ende af Szabadzag Ter fortsætter kampen om Ungarns historie. I 1938 indledte den højre-nationalistiske Miklos Horthu omfattende forfølgelser af ungarske jøder i et forsøg på at tækkes Nazi-Tyskland, og i 1941 gik Ungarn ind i 2. verdenskrig på tysk side. For mange ungarere er det et mørkt kapitel i landets historie, og Orban-regeringen forsøger til stor frustration for landets historikere at ændre på den fortælling. Ungarske skolebørn lærer nu, at Ungarn var et offer for tysk agression og at de omfattende jødeforfølgelser udsprang heraf, og markeringen af den fortælling kulminerede i 2014, da regeringen besluttede at opsætte dette kolossale mindesmærke i den sydlige ende af Szabadzag Ter –
Monumentet viser den tyske ørn, der med kløerne fremme slår ned på Ungarns skytsengel, ærkeenglen Gabriel, og teksten betyder: “Til ofrene for den tyske okkupation”. Ungarn fremstilles som et uskyldigt offer for historiens gang og jødeforfølgelserne forties fuldstændigt, selvom – eller rettere fordi – de blev foretaget af ungarere fra fra nazistiske ‘Pilekorsparti‘. Orban-regeringen ønsker at omskrive dette sorte kapitel i Ungarns historie, og monumentet på Szabadzag Ter er – sammen med skolernes nye historiebøger – et element i den strategi.
Græsrødder fra den modsatte politiske fløj har iværksat en lang række protestdemonstration mod hvad de oplever som rendyrket historie-forfalskning – blandt andet med en parafrase over Reagans berømte udtalelse fra 1987: “Mr. Gorbatjof, tear down this wall..”!
I store opslag gør fag-historikere opmærksom på, at der ikke – som inskriptionen på mindesmærket hævder – var tale om en tysk “okkupation”. Tværtimod var Ungarn på eget initiativ allieret med Nazi-tyskland og selv ansvarlige for udryddelse af næsten 1/2 mio. jøder, 15.000 romaer og tusindvis af homoseksuelle.
Stedet er blevet en kampplads, og i mere end et år har protesterende en gang om ugen mødtes ved monumentet for at synge og gøre opmærksom på Fidesz-regeringens manipulation med Ungarns historie. Meget interesant er det også, at mere end halvandet år efter monumentets opførelse var det stadig ikke officielt indviet, og så vidt jeg ved, er det fortsat ikke sket (2020).
Hvis man endnu er i tvivl om de politiske vinde, der blæser i Ungarn, kan man andetsteds på Szabadzag Ter – foran en protestantisk kirke! – finde en buste, der ærer Miklos Horthu. Initiativtageren er en af kirkens præster, der er varm tilhænger af Jobbik, Ungarns ultranationalistiske og stærkt invandrefjendske parti.
Brug god tid på at gå rundt på den smukke plads og – ikke mindst – diskutere de mange symbol-ladede skulpturer i et land, der i disse år hastigt bevæger sig væk fra det liberal-demokratiske Europa – læs mere herom i kapitlet om Ungarn efter 1989.
Fortsæt af Perczel Mor utca til Hold Utca og bemærk den fantastiske bygning på hjørnet af de to gader, læg ikke mindst mærke til bygningens tag.
Bygningen – Postsparekassen – er en af de skjulte skatte i Budapest og et af hovedværkerne i ungarsk jugendstil. Arkitekten er Ödön Lechner (ham med rådhuset i Kecskemét), og da han blev spurgt, hvorfor han havde brugt så mange kræfter på udsmykning på taget, som kun vanskeligt kan ses fra gaden, så svarede han, at det var til glæde for fuglene og Vorherre! Og flot er det, så mon ikke de glæder sig over det! Prøv at komme ind i bygningen, der er vanvittig flot – nogle gange er det muligt.
Fortsæt ligeud ad Hold út indtil Istvan-katedralen, som er et besøg værd. Husk at besøge “Højre-hånds-kapellet” i kirkens venstre side, hvor kong Istvans højre underarm er udstillet som et relikvie – han blev kanoniseret efter sin død – læs mere i historieafsnittet! Der er masser af caféer i området, og vi har flere gange spist en glimrende frokost på kirkepladsen.
Gå til slut frem til Vörösmarty Ter (digteren der tog initiativ til parlamentet) og drik en kop kaffe på Gerbaud-cafeen. Sidder man udenfor, bør man lave en lille ekskursion til cafeens indvendige del, dels for at se det store udvalg af kager, dels for at beundre den smukke arkitektur – gå eventuelt lidt rundt og “led” efter toilettet (det ligger i kælderen), det er umagen værd.
Efter besøget på Gerbaud kan man sagtens bruge et par timer på at slentre rundt i gaderne omkring Vörösmarty Ter. Med mellemrum – bl.a. ved juletid – er pladsen plastret til med små træboder, der sælger ungarske specialiteter, hvilket i mine øjne er en uskik, fordi de mange boder spolerer synet af den smukke plads – men Mammon er en stærk herre…!
Videre til næste kapitel af “Gode oplevelser i Ungarn”: Budapest: Fiskerbastionen og Mathiaskirken
Retur til oversigt: Gode oplevelser i Ungarn