Budapest: Hösök Ter (Heltepladsen)

Bor man i Kecskemét eller et andet sted i provinsen er det godt at vide, at lige bag ved kunstmuseet på Hösök Ter er der i modsætning til næsten alle andre steder i Budapest rimeligt gode muligheder for at parkere bilen, og herfra kan man tage en metro rundt i hele byen.

Hösök Ter – på dansk Heltepladsen –  er den mest berømte plads i hele Ungarn og har været centrum for utallige store begivenheder.

Oprindelig var pladsen blot en “bule” på en af byens store ringgader – Dózsa György ut – men i forbindelse med tusindåret 1896 for de 7 høvdinges erobring af Karpater-bækkenet (se afsnittet om ungarsk historie: http://www.rejserier.dk/ungarn/ungarn-historie) fik pladsen sin særlige status. Oprindeligt havde man fastsat et andet årstal for jubilæet, men da etableringen af den nye plads tog længere tid end beregnet, blev historikerne pålagt at ændre fødselsåret for den ungarske stat, så tidspunktet for 1000-års jubilæet kunne foregå samtidig med indvielsen af den nye plads. Siden da har 896 været kanoniseret som Ungarns fødselsår, men det er altså i højere grad entreprenørerne end historikerne, der har æren for netop dette årstal!

Med ungarernes begejstring for svulstige og nationalistiske symboler rejste man på den nye plads en 36 meter høj søjle, hvor ærkeenglen Gabriel troner på toppen, mens de 7 landnamshøvdinge fra 896 rider nedenfor med Arpad i spidsen. Som enhver husker (!), er der 7 ærkeengle ganske som der var 7 Magyar-høvdinge, og som Gabriel var Guds tronengel, var Árpad over-høvding for de 7 Magyar-stammer – ungarsk nationalistisk kunst har aldrig dyrket antydningens fine kunst…!

Heltepladsen

I halvcirklen bagved søjlen står en række af Ungarns andre helte, konger og frihedskæmpere, bl.a. Lajos Kosuth.

Árpad himself blev efter datidens national-romantiske tradition afbildet som den flotteste af alle flotte mænd og rider naturligvis forrest blandt de 7 høvdinge på monumentet –

Arpad

Arpad opfattes som Ungarns oprindelige grundlægger og har med tiden fået en ikon-status, som betyder, at steder, pladser, broer, bygninger og tusindvis af ungarske drengebørn gennem tiden er blevet opkaldt efter ham. Da Stalin terrorregime blev afsløret i 1956, måtte utallige gader, metrostationer m.m. have et nyt navn, og i Budapest fik Stalinbroen, der forbinder Magrethe-øen med fastlandet, nyt navn, og det blev – naturligvis – Arpádbroen, hvilket den også hedder idag.

Lidt af vejen fra Budapest – i Syd-Ungarn nær Szeged – findes et stort frilandsmuseum, der bestemt er en omvej værd. Det hedder noget så ligetil og mundret som Ópuzstaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, og når jeg anbefaler stedet, er det blandt andet – men ikke kun – fordi der her vises et enormt og berømt cirkelrundt maleri, der illustrerer de 7 høvdinges ankomst til Karpater-bækkenet. Billedet blev lavet til Ungarns 1000-års jubilæum i 1896 og stod en tid her på Hösök Tere, inden det blev flyttet til Szeged. Nedenstående foto er en lille bid af det enorme billede, og det er naturligvis Arpád, der på en hvid hingst tager området i besiddelse.

Arpad til hest - det runde billede

I moderne tid har Hösök Ter været centrum for dramatiske begivenheder. I anledning af Stalins 70-års fødselsdag d. 21/12 1949 var ungarernes “gave” en otte meter høj statue af fødselaren, og den skulle naturligvis stå på denne heltenes plads midt i Budapest, der ved samme lejlighed blev omdøbt til Sztálin Tér (Stalinpladsen). Da statuen blev indviet i 1951, skete det i overværelse af 80.000 “begejstrede” mennesker, der havde fået fri fra arbejde og var udkommanderet til opgaven for at fungere som baggrundskulisse for den festlige begivenhed. Da statuen var placeret på en 10 meter høj sokkel, har det været noget af et monstrum, der kunne ses vidt vidt omkring – hvilket naturligvis også var meningen.

På 1956-revolutionens første dag – den 23. oktober – var det pay-back-time. Tusindvis af arbejdere og studenter drog til Hösök Tere med det ene formål at rive den forhadte statue ned. Med stort besvær – statuen var uhyre solid, den skulle jo holde til evig tid (!) – og med anvendelse af skærebrændere lykkedes det at vælte den, og inden den blev slæbt rundt i byen hængende i et reb efter en lastbil benyttede ungarerne  lejligheden til at udtrykke deres foragt for Stalin – og dermed også for hans “bedste elev, Ungarns daværende diktator Mathyas Rákosi – ved at male på statuen:

Stalin som wc

På grund af pladsens symbolske betydning var det også her, Imre Nagy i 1989 blev genbegravet i overværelse af 150.000 mennesker – unægtelig noget af et gravfølge!  Det havde i mange år været en hemmelighed, hvor Imre Nagy blev begravet efter henrettelsen i 1958, men efter kommunistpartiets sammenbrud i Ungarn blev graven fundet, og vreden var enorm, da det viste sig, at Nagy var blevet svøbt i tjærepap og smidt med ansigtet nedad i en simpel kiste, der var gravet ned på et lukket område på en kommunekirkegård.

I dag bruges Hösök Tere til ceremonielle begivenheder, og bl.a. modtages statsoverhoveder her, hvor de efter traditionen nedlægger en krans på den ukendte soldats grav.

Videre til næste kapitel af “Gode oplevelser i Ungarn”:  Budapest: Andrassy ut, Terror Haza og Memento Park

Retur til oversigt: Gode oplevelser i Ungarn

Skriv et svar