Eftertanker om Ungarn

EFTERTANKER OM UNGARN

Vi kender Ungarn rigtig godt. Jeg er kommet her regelmæssigt siden midten af 1970’erne, Anne-Marie og jeg har boet og arbejdet her i 2 år, og utallige gange har vi været på ferie her. Landet er umådelig smukt med bakker, vinmarker, søer, floder og charmerende byer, der er ‘anderledes’ end i Vesteuropa. Der er masser at opleve, og forhåbentlig kan man i mine rejsebeskrivelser fra landet få et indtryk af alle disse herligheder.

Men der er tidsler i den smukke buket. Det sker regelmæssigt, at folk spørger kritisk til, hvorfor vi så gerne rejser til et land, hvor demokratiet åbenlyst har trange vilkår, hvor pressen trædes under fode og hvor man er en vrangvillig partner i det europæiske samarbejde. Hvis man overhovedet kan betegne Ungarn som en partner.

Vi har absolut ingen sympati for Orban og Fidesz-partiets politik, men den typiske danske/vesteuropæiske kritik fejler på to væsentlige punkter: For det første undlader man fuldstændig at forholde sig til (eller har ikke sat sig ind i) landets historie, hvor fremmede magters undertrykkelse gennem århundreder – mongoler, polakker, tyrkere, østrigere, tyskere, russere – har præget befolkningens bevidsthed på en måde, så mange ungarere placerer deres stemme hos en person og et parti, der lover at beskytte landet mod alt, der minder om fortidens mange ulykker. Og dét er præcist, hvad Victor Orban og Fidesz gør. Højt og tydeligt.  “Aldrig mere et ufrit Ungarn”, siger Orban, og det giver bonus hos vælgerne. For det andet overser man, at Orban henter mange af sine stemmer hos en landbefolkning uden uddannelse, uden viden om demokrati og uden adgang til anden information end i de statskontrollerede aviser og radio/tv-kanaler. Elektroniske platforme, kritiske debatter i de sociale medier o.l. er næsten ikke-eksisterende på landet, hvor mange ser Orban som den stærke mand, der kan beskytte dem mod (endnu) en muslimsk indvandring og (endnu) en fremmed magtovertagelse (læs:EU).

Verdens udfordringer ser anderledes ud gennem ungarske briller end gennem danske briller, farvet af hver vores meget forskellige historie. Den ukontrollerede immigration fra Nordafrika og Mellemøsten for få år siden var et problem i Danmark men en katastrofe i Ungarn, hvor 150 års tyrkisk/muslimsk besættelse er en levende del af folks bevidsthed. Flertalsafgørelser i EU irriterer nogle i Danmark, men giver mange ungarere mareridt, fordi man tydeligt husker undertrykkelsen i østblokken.

Der er med andre ord gode historiske forklaringer på, hvorfor ungarerne stemmer på Victor Orban, og det bliver man nødt til at indtænke i sin kritik.

Har man ikke lige styr på Ungarns historie, som jeg refererer til ovenfor, kan man læse den her: Ungarns historie

Vores svar til de kritiske spørgere er derfor altid, at naturligvis skal man besøge Ungarn. Det er smukt, kulturen i bredeste forstand er ‘anderledes’ end i Vesteuropa og derfor interessant, vejret er ofte godt, priserne er lave, og befolkningen er meget venlig og imødekommende. Og hvis man slår øjne og ører godt ud under sådant et besøg, har man en chance for bedre at forstå de ungarske synspunkter i den europæiske debat, og det er vel selve formålet med at rejse. I hvertfald vores!  🙂 .

Videre til næste kapitel: Ferrara

Nye indlæg