Hvorfor besøge Ungarn?

I skrivende stund er det præcis 75 år siden, at det tyske krigsskib ”Schleswig-Holstein” åbnede ild mod havnen i den polske by Gdansk og dermed indledte 2. verdenskrig, der endte med at splitte kontinentet i øst og vest i et halvt århundrede. Indtil denne splittelse indgik Ungarn sammen med andre lande, der også lå øst for Vesten, i dannede europæeres forestillingsverden, og en rejse til Budapest var en vigtig kulturel oplevelse for dem, der havde råd til det.  Først fascismen, siden kommunismen, ødelagde dette og i mange år blev Østeuropa mere eller mindre glemt som rejsemål. Nu er alle disse steder tilbage med alle deres dejlige mennesker, smukke steder og fascinerende historie. Det er rejsemål af fineste karat, og det gælder bare om at komme afsted. Jeg skriver her på bloggen både om Ungarns historie, om Ungarn af i dag og om ideer til gode oplevelser i landet. Hvis man vil, kan man springe alle disse ord over og blot rejse derned for at nyde det smukke land, den gode vin og de venlige mennesker. Men vil man rejse for at få perspektiv på sig selv og verden, så er det en god ide at tage sig tid til at læse – og meget gerne kommentere – de forskellige afsnit.

Da Anne-Marie og jeg med udgangen af 2005 besluttede at vende hjem til Danmark, var det et positivt tilvalg – jeg savnede rektorjobbet på Katedralskolen – og absolut ikke et fravalg af Ungarn. Jeg understreger dette, fordi jeg i mine afsnit om det moderne Ungarn peger på en lang række problematiske forhold – så mange, at læseren måske kan få et overdrevent negativt indtryk af landet. Det er ikke hensigten, for Ungarn er et dejligt land at besøge, et pragtfuld land at bo i som gæst, men det er ikke nødvendigvis et dejligt land at være borger i. Mange af de ungarere, jeg kender, har med større eller mindre held forsøgt at skabe sig en karriere uden for landet, fordi de er dybt utilfredse med udviklingen på mange områder og – på andre områder – den manglende udvikling. Det er deres frustrationer, der sammen med mine egne oplevelser gennem mange år ligger bag skriverierne om det ungarske samfund. Langt de fleste ungarere er dejlige mennesker med varme og humor, men de lever og arbejder under uhyre vanskelige forhold – og deres politikere bør skamme sig!

Videre til næste afsnit: Ungarns historie

Brug indholdsfortegnelsen til at finde det, man vil læse om – der er mange vinkler – alt er skrevet som resultat af de erfaringer jeg har gjort mig under vores kortere eller længere ophold i Ungarn. Hvis I vil læse om vores seneste rejser til Ungarn – hhv. i 2015, 2016 og 2019 – hvor politik, historie og turistoplevelser m.m. er blandet sammen – kan det ske under menupunktet “Gode oplevelser i Ungarn” eller ved at følge disse links:

 

Nye indlæg