New York – et sansebombardement

Et besøg i New York er et bombardement af sanserne som ingen andre steder i den vestlige verden. Mit fotoapparat bliver altid overloaded af de utallige motiver, der er her i byen, og for smagsløgene er det det samme. Man her her i byen spise sig gennem hele verden – pizzaer, hønsefødder i Chinatown eller øllebrød, en “gravhund” eller en “Kvik” (danske hotdogs) på danske Claus Meyers restaurant og bageri på Grand Central (tryk og bladr…!) –

Inden man begynder sin bestilling i Meyers bageri er det en god ide at checke priserne! En flødebolle koster 25 kr og sådan er det hele vejen igennem. På etagen under Meyer får man fortrinlig mad og drikke til markant færre penge – men prestigefaktoren er mindre…!

Vores absolutte favoritområde for et restaurationsbesøg er Amsterdam Avenue (evt. Columbus Avenue) fra omkring 75. gade og nordpå. En af vores bedste madoplevelser under dette besøg var på rest. Bustan på Amsterdam/84 gade – helt igennem fremragende. Skråt over for ligger “Freds” (opkaldt efter en sort labrador, hvilket straks vakte vores sympati…!), der serverer lidt enklere men ligeså god mad i en rigtig god stemning – jeg fik her de bedste lammekoteletter, jeg nogensinde har smagt. Restauranten fortjener en stribe ekstra stjerner for personalets venlighed: Dagen efter vores besøg opdagede jeg, at mit kreditkort var glemt på restauranten, og da vi henvendte os der, blev vi mødt af et stort smil og Yes, de huskede os tydeligt og havde gemt mit kreditkort bag bardisken.

Også for høresanserne er der honning i lange baner i New York. I kapitlet om en vinterrejse til New York har jeg skrevet om den største musikoplevelse i mit liv (og der har været mange…!), nemlig A-S Mutter og Carl Nielsen i Carnegie Hall, men der er ufatteligt mange flere muligheder.  Musik er der overalt i New York og til meget forskellige priser. Dyrest er de berømte musicals i området omkring Times Square. Bestiller man billetter på nettet, skal man regne med at betale min. 100 $ og opefter for en billet, mens man på selve dagen på Times square (Broadway/47. street) kan købe billetter med lidt rabat. Vi blev enige om, at det var for dyrt, så om det er pengene værd, ved jeg ikke. Klassiske koncerter er der masser af rundt om i byen, og de er ofte billigere, se fx. vores besøg i Carnegie Hall i feb. 2015 (link).

Også på andre knapt så behagelige måder bliver høresanserne udfordret i New York – nogle steder så voldsomt, at det næsten er ubehageligt. Enorme lastbiler i uendelige rækker kører ind i og gennem byen, også i de små gader på Sydmanhattan, og deres mægtige dieselmotorer dundrer mellem byens huse samtidig med, at sirener og brøl fra de talrige ambulancer og andre redningsfartøjer bidrager til lydtæppet. Dertil kommer, at overalt i NY er der gang i enorme byggerier, og når man slæber sine trætte fødder forbi en byggeplads samtidig med, at der kommer lastbiler i en lind strøm, er hovedet ved at falde af. Heller ikke om natten er der stille i NY – larmen fra lastbilerne, ambulancerne, politiet, brandvæsenet og et par buldrende Harley-Davidson’er kommer ind i soveværelset til os, men med 15 km. i fødderne og en halv flaske rødvin i maven er det – næsten – søvndyssende…!

Videre til: New York’ere