Forår i New York

Som gæst i New York er det overflødigt at skelne mellem weekend-oplevelser og hverdagsoplevelser, for byen holder aldrig weekend som vi kender det fra Danmark og Europa. Forretningerne er åbne, og meget fungerer som på hverdage, men mange har naturligvis fri, og det er sjovt at deltage i New York’ernes måde at holde weekend på.

Det er fantastisk forårsvejr denne første lørdag i maj med 85 af de “lokale” varmegrader (Fahrenheit), hvilket svarer til 30 af vores danske – og ture i Riverside og Central Park er en oplevelse, ikke mindst i weekend, hvor parkerne er fyldt med mennesker, der er rykket ud af højhusene og har smidt sig i græsset – 

– eller cykler, står på rulleskøjter, lufter hund, mediterer og meget andet (tryk på det første billede og brug derefter pilene) –

For kølige skandinaver som os er der altid noget nyt at se på, noget nyt at more sig over, fordi New York’ere bestemt ikke tager sig selv særligt alvorligt, se bare her –

En rigtig god søndagsoplevelse er at tage en tur til Harlem, gå til en soul-gudstjeneste og derefter spise brunch på Sylvia’s, mens man lytter til live jazz-musik. For 30 år siden, da jeg boede herovre, var det forbundet med en vis risiko som hvid mand at gå rundt her, men stemningen er blevet meget bedre, og vi har aldrig mødt andet end stor venlighed her i kvarteret.

Som for to år siden valgte vi Sct. Aloysius Church, der har gudstjeneste kl. 10.15, og specielt indledningen er fantastisk, hvor koret kommer rockende ind i kirken, mens de synger soulmusik. Også præstens meget jordbundne og ikke særligt religiøse tale er god at lytte til. Det hele slutter med, at menigheden giver hånd og ønsker hinanden – og os! – Guds fred og en god søndag. Meget, meget anderledes og meget, meget varmere end den kølige, protestantiske tradition hos os.

Hos Sylvia kan jeg i høj grad anbefale stedets kyllingevinger, der serveres med vand samt en gevaldig Bloody Mary – det er altså en kombination, der dur! Kommer man før kl. 11.30, er ventetiden begrænset, men når den levende musik begynder kl. 12.30, vokser ventetiden på et bord dramatisk – op mod en time. Adresser m.m. kan findes i afsnittet om vinterrejsen til New York -> En vinterrejse til NY.

The high-line: Er man ikke til soul og Harlem er der en helt anden oplevelse i den anden ende af Manhattan. Før i tiden kom mennesker og varer ind i New York’s centrum med en jernbane, der i 1. sals højde snoede sig gennem den sydvestlige del af Manhattan, men omkring 1980 blev vedligeholdelsen af den for dyr – og hvad så? Man kunne have revet den ned, men påhitsomme mennesker (og det er amerikanere i særklasse!) fik den ide at omdanne jernbanen til en smal bypark, og med masser af frivillig arbejdskraft og private donationer er projektet netop blevet færdiggjort. Det er en fantastisk dejlig oplevelse at gå i denne park på 1. sal, hvor udsigten er så “New York’sk”, som den kan blive –

Parken hedder – naturligvis – the Highline – og jernbanesporene stadig ligger gemt mellem nysåede blomster, træer, krydderurter og kunstinstallationer, og mens man går, har man udsigt over Hudsonfloden på den ene side og nogle af byens flotteste bygninger på den anden.

(Tryk og bladr…!)

Og skulle man blive en smule træt, er man velkommen til at smide sig og give de by-trætte fødder en pause –

 At begejstringen over præsident Trump er meget behersket i New York (for nu at sige det mildt) oplever man mange steder – her er et par eksempler fra the Highline –

:

Adgang til the Highline sker i den nordlige ende fra 34. gade (næsten nede ved Hudson-floden) eller fra den sydlige ende fra Gansewoort-street. Der er naturligvis også adskillige steder undervejs, hvor man kan komme på og af.

Govenors Island er en herlig grøn og bilfri oase ikke langt fra Manhattan og et meget brugt sted for udflugter i weekends. Færgen dertil er gratis (!) og man finder den ved at tage subway’en til South Ferry på sydspidsen af Manhattan (husk at sidde i en af de tre forreste vogne, der kører helt frem til færgestedet). Når man kommer ud af subway-stationen, går man forbi den nye flotte terminal til Staten Island færgen og videre til den gamle, grønne færgeterminal til Govenors Island. Færgerne sejler uafbrudt og på 10 min er man på øen.

Indianerne var de første til at opdage øens herligheder, og derefter kom først hollænderne, siden englænderne i kolonitiden indtil amerikanerne selv erobrede øen og i 1776 brugte den som udgangspunkt for bombardement af de britiske skive under revolutionskrigen. Sidenhen blev øen base for The Coast Guard indtil 1996. De smukke huse fra den tid står stadig tilbage, men forfalder mere og mere, mens der ventes på en overordnet beslutning om, hvad øen skal bruges til.

   

Botanisk Have:

Alt for få turister finder vej til New York’s fantastiske botaniske have, der ligger i Bronx, altså nord for Manhattan, og det er dumt, for er man blot det mindste interesseret i planter og have, er haven en stor oplevelse. “Have” er en underdrivelse af dimensioner, for der er tale om et 50 hektar stort område med næsten 8 mio. forskellige planter, klipper, regnskov og meget mere, og det er en rigtig god ide at tage på den guidede tur med et lille “tog” rundt i haven. Da vi besøgte haven i disse majdage var haven til overflod udsmykket med fantastiske glasfigurer af den australsk/amerikanske kunstner Chihuly – kun billeder kan beskrive oplevelsen (tryk og bladr…!) –

Det er nemt at komme derop – tag The Harlem Line fra Grand Central i retning mod White Plains. Stå af ved “Botanical Gardens”.

Videre til: Vandringer i New York