New York igen – og afslutning

Vi er mod slutningen af dette besøg i USA og må konstatere, at flotte løvfaldsbilleder blev der ingen af denne gang. Sommerens og efterårets vejr har maget sig på en måde, så de normalt gnistrende røde og orange farver i efterårsskoven er skuffende. Trump vil sikkert hævde, at det er ‘fake news’ og at løvfaldet med ham som præsident aldrig været flottere…! Sådan er der så meget i dette vidunderlige land, der indeholder det smukkeste og det grimmeste, de klogeste og de dummeste og som er helt umulig at sætte på en enkel formel.

Vi er tilbage i New York, som indeholder det hele –

New York er rodet og grim –

 smuk og idyllisk

 imponerende –

 gammeldags –

og meget, meget mere.

Men først og fremmest er New York fyldt med en masse utroligt flinke mennesker i alle farver og størrelser – og dertil et enormt antal hunde. Traditionen er, at alle hanhunde bliver steriliseret, og derfor leger hundene sammen på bedste vis i byens parker – faktisk en ide, som vi burde overveje i DK.

Butiksdød er mildt sagt ikke noget, man kender til i New York – tværtimod er der butiksvrimmel her i byen, og det er overvejende små butikker, hvor alt kan købes – ALT ligesom i ALT! Se nu bare butikken her på Amsterdam Ave, hvor man kan lektiehjælp –

Men der er mange andre muligheder (tryk og bladr) –

Dørmænd (‘mænd’ – aldrig kvinder, og jeg ved ikke hvorfor!) har man alle vegne, også hos Kirsten, hvor jeg fik lov til at tage et foto af denne flinke dørmand –

Hvis man er interesseret i biler, er der rigtig meget at se på i USA, der har en anden type bilpark end vores: Altid benzin, altid (næsten) store motorer og masser af plads (tryk og bladr) –

Vi skal hjem i morgen til begravelse, og i den anledning forærede Kirsten en af sine hjemmelavede vaser til Anne-Marie med denne rammende tekst: “It is nothing to die, but it is frightful not to live!”  

New York -> København -> Ålborg

Udrejsen af New York (eller hvor som helst i USA) er ligeså besværlig og tidskrævende som indrejsen. Vi fløj ud af Newark (SAS, Norwegian m. fl), og egentlig ville vi have taget en ‘super-shuttle’, der afhenter ved døren og afleverer i lufthavnen, men tidsplanen var elendig, så det droppede vi. I stedet valgte vi den noget billigere løsning, som er både nem og billig, bortset fra at bagagen skal slæbes en del. Fra ‘Penn Station’ i New York’s centrum går ‘New Jersey Transit’ toget direkte til Newark International Airport (mange afgange pr. dag), og Penn Station kan nåes med alle metrolinier. På Penn station køber man billet i en automat (9 $/person), og herefter går man ikke til toget – systemet er anerledes end i Europa. Man finder næste afgang på info-skærmene og venter, indtil der kommer besked om, fra hvilket spor det næste tog afgår (lidt ligesom ‘gates’ i lufthavnen) – og så iler man afsted sammen med alle de andre. Turen tager ca. 20 min – pas på først at stå af ved Newark airport – stationen lige før hedder også noget med Newark, men her skal man altså ikke stå af.

Når man er kommet til Newark Intnl. Airport skal man videre med ‘The Air Train’ til den rigtige terminal – SAS, Norwegian m.fl. er normalt Terminal B. Billetten fra Newark-toget gælder også til The Air Train, så husk at gemme den, når I forlader Newark-toget.

Hertil er det normalt gået glat, men så begynder ventetiden i kø efter kø, og de bevæger sig ofte laaaaangtsomt. Først gennem udrejsekontrollen og derefter sikkerhedskontrollen, og begge dele er meget grundig og omstændelig (skoene skal af…!), og for ikke at blive for irriteret, er man nødt til at minde sig selv om, at det hele er for vores sikkerheds skyld. Når man er igennem her, er det værste overstået, og man kan fine sin gate og vente på boarding.

Vi fløj ud med KLM og hjem med SAS, hvilket gav mulighed for at sammenligne. Servicen er her i 2018 markant bedst i KLM, hvor vin/øl/avec mm er includeret i prisen, men flyene hos SAS er mere moderne og stilfærdige. Hos SAS betalte vi en grov overpris for vores bagage, men det var muligvis fordi, vi købte billetterne umiddelbart før rejsen. Vores konklusion er samlet set, at KLM er bedre end SAS – ærgerligt nok!

 

 

 

Nye indlæg