MIT VINDUE – 2021

27. januar 2021: Hvor er det dog trælse tider! Jeg tror ikke en vinter i min levetid har været så vild som vinteren 2020-21. Corona-pandemien slår mennesker og økonomi ihjel over hele verden, trumpismen og sindssyge konspirationteorier trives i USA, og ‘Men in Black’ i København, Amsterdam og andre hovedstæder plyndrer butikker og overdænger politiet med sten, flasker og fyrværkeri. De tilhører den mest priviligerede generation nogensinde i verdenshistorien men kræver nu frihed fra coronarestriktionerne uden hensyn til konsekvenserne . Måske er de bare ligeglade og vil have fest i gaden, i hvert fald er det tydeligt, at de ikke kan skelne frihed fra egoisme. De burde skamme sig men gør det helt sikkert ikke. Også i det stabile danske folkestyre er der opbrud med nu 7 løsgængere i Folketinget og noget, der minder om borgerkrig i Venstre og Det Radikale Venstre.

Det er ikke en vaccine mod tidens uhyrligheder, men en lang cykeltur i området omkring Fjellerup hjælper alligevel lidt –


21. januar 2021: Betydningen af vagtskiftet i går i USA kan vist ikke siges bedre end Jens Julius gør med denne tegning –

(Ordene blev første gang sagt af Neil Armstrong, da han den 21. juli 1969 som det første menneske satte foden på månen).

15. januar 2021: E-mails fra gode venner i USA flyver frem og tilbage over Atlanten i disse dage, og det er skræmmende at læse, hvor bekymret stemningen er blandt almindelige amerikanere i denne tid med udbredt corona-smitte og voldsom politisk uro. En dansk-amerikaner på østkysten skrev til mig, da jeg spurgte, hvordan hun havde det:

Jeg er ok, men ‘fed up’.  Alle lider mentalt under disse tilstande!  Det er deprimerende, frustrerende, isolerende, ulykkeligt, ensomt, uros fremkaldende, (anxiety provoking), infuriating, uforståeligt, alienating, osv. Teoretisk set kunne jeg blive vaccineret, men det har været umuligt at komme til at få en aftale – fordi vi ikke har en regering som planlægger og organiserer for borgerne! Det er ikke en munter tid, og så burde jeg slet ikke beklage mig, når man tænker på alle de mennesker, som ikke har råd til mad eller at betale leje!

En anden ven – en ældre mand fra området ved de store søer i det nordlige USA – skrev i går følgende til mig:

Happy New Year, Erling. Yes, everything here is a bit crazy and frightening.  Everyone talks of civil war, and sometimes I wish I had a gun, or 10 guns.  Apparently one can’t even buy bullets right now because everyone has bought so many.  Crazy.  USA is supposed to be the land of the brave and the home of the free–doesn’t make any sense at all.  

Historisk har USA set sig selv som ”The shining City upon the top of the Hill”, men i disse uger og måneder kan hele verden se, at landet ikke er i stand til at beskytte sine borgere mod corona-smitten og at ganske almindelige mennesker ønsker at købe våben for at kunne forsvare sig i en situation, der mere og mere minder om en borgerkrig. At landets parlament må beskyttes af tusindvis af svært bevæbnede soldater for at kunne gennemføre et præsidentskifte, fuldender billedet af en stat, der er på sammenbruddets rand. Det kunne være en afrikansk bananstat, men det er USA anno 2021, og jeg tror ikke, at vi endnu har set det værste. Det er dybt bekymrende!!

12. januar 2021: Det er svært at finde ord til at beskrive ubehaget over, hvad vi er vidne til i USA i disse dage. Verdens stærkeste stat viste sig ude af stand til at beskytte sit eget parlament mod en hoben fantaster, voldsmænd og tumper, og populistgeneralen Donald Trump smed billedlig talt den første sten. Om 8 dage er han fortid, og helt som forventet har han ikke format til at møde op til Bidens indsættelse. Niels Bo Bojesen rammer situationen på kornet med denne pragtfulde tegning –

Selvom han snart er væk, må hans fire år i Det Hvide Hus give anledning til overvejelser over, hvordan populismen bekæmpes, for den forsvinder ikke med Trump. Og bekæmpes skal populismen, for den er livsfarlig for det parlamentariske demokrati. Set med mine øjne er det vigtigt at forstå, at populister eksisterer i kraft af tidens store problemer: ukontrolleret indvandring, økonomisk ulighed, magtelitens arrogance m.m. Populisterne peger på problemerne, puster dem op og opfinder fjendebilleder, men de præsenterer aldrig reelle løsninger på problemerne, og resultatet er en stigende polarisering af samfundet.

Hvis man skal anerkende Trump for noget, må det være, at han har givet stemme til millioner af politisk tavse og dybt frustrerede mennesker. Han foregav at se og høre dem, og de hoppede på limpinden i et håb om, at han ville arbejde for at bedre deres vilkår. Men som andre populister havde han ingen løsninger og gav i stedet en skattelettelse til den rigeste del af befolkningen.

Reelle forbedringer for netop disse grupper – socialt, økonomisk og ikke mindst uddannelsesmæssigt – er nøglen til bekæmpelse af populismen, og det kan kun ske hen over den politiske midte, og om det er muligt i USA, kan man godt have sine store tvivl om. Det bliver svært på grænsen til det umulige, og mislykkes det, vil USA som føderation være truet på sin eksistens.

4. januar 2021: Det nye år er her på højsletten begyndt meget stille, alt for stille. Der er færre mennesker på gaden end i normale tider, og stemningen er underlig trist.  Coronaen og dens nye meget smitbare mutationer har virkelig sat sit præg på dagligdagen. Vejret er som stemningen, og midt på dagen var udsigten over søen reduceret til dette –

En lille båd med fiskere var næsten opslugt i tågehavet –

Vi forsøger at jage den værste tristesse væk med gåture – i dag langs kanalen mellem Vedsø og Hald sø –

Undervejs var vi heldige at se den sjældne vandstær, der er forunderlig ved at kunne svømme under vandet og endog gå på bunden, fordi dens knogler er tungere end hos andre småfugle –

Nye indlæg